Ексклюзиви
середа, 12 грудня 2007 17:41

Лікарі вимагають змінити клятву Гіпократа

Лікарі вимагають змінити клятву Гіпократа

Провідні італійські медики вимагають змінити клятву Гіпократа, яку мають давати всі лікарі та медсестри. Нинішню версію вважають застарілою, тому що вона заперечує евтаназію та аборти.

— Там є цілі пасажі, які не відповідають сьогочасним реаліям. Молоді медики дають клятву, знаючи, що не зможуть не порушити її, — каже Джорджио Іанетті, професор хірургії Римського університету.

Клятву написав у IV ст. засновник медицини Гіпократ або хтось із його учнів. Упродовж століть її неодноразово змінювали, викидали згадки античних богів і реалій. Однак основа залишалася незмінною — лікар не має права зашкодити своєму пацієнтові.

У сучасному варіанті це звучить як клятва не давати хворому ліків, які призведуть до його смерті, навіть якщо пацієнт благає про це. Також медик не має права робити жінці аборт.

Проте аборти в Італії легалізували ще 1978-го. За три роки це рішення підтвердили на референдумі, попри протести католицької церкви. Священики також виступають і проти евтаназії. За італійськими законами, вона є нелегальною. Однак нині в парламенті обговорюється законопроект, який узаконить убивство пацієнта з його волі, як це вже зробили в Нідерландах, Швейцарії та Бельгії.

Карло Фламінґі, професор гінекології університету Болоньї, стверджує, що не давав клятви 1958 року, коли тільки почав практикувати.

— Я знав, що допомагатиму жінкам робити аборти. Тож не хотів брати зайвого гріха на душу, — каже лікар. — А тепер даю своїм студентам клятву в оригіналі, грецькою мовою. Деякі речі ніколи не змінюються.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі вимагають змінити клятву Гіпократа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути