пʼятниця, 09 листопада 2007 17:14

Ліцеїст застрелив 8 чоловік у школі

  Останній прижиттєвий кадр фінського ліцеїста Еріка Аувінена, який застрелив 8 чоловік у своїй школі
Останній прижиттєвий кадр фінського ліцеїста Еріка Аувінена, який застрелив 8 чоловік у своїй школі

У середу вночі в лікарні фінського міста Туусала за 50 км від столиці Гельсінкі від ушкоджень мозку помер 18-річний ліцеїст Пекка-Ерік Аувінен. Того дня він застрелив 8 чоловік у навчальному центрі Йокела та вкоротив собі віку.

Пістолет хлопець придбав три тижні тому й зареєстрував на своє ім"я. Очевидці кажуть, Пекка-Ерік стріляв по учнях та вчителях, ідучи коридором школи.

У школі почалася паніка. Учні намагалися втекти. Деякі  вистрибували через вікна. Загинули п"ять хлопців, дві дівчини та доросла жінка — директорка школи. 12 учнів дістали поранення. Нині деякі в тяжкому стані.

Близько сотні поліцейських не застосовували зброї. Злочинця, який пізніше вистрелив собі в голову, вони знайшли в коридорі. Його доправили до лікарні, де він помер.

У поліції говорять, що ліцеїст завчасно спланував стрілянину. За кілька годин на одній з інтернет-сторінок він розмістив відео під назвою "Вбивство у школі Йокела". На ньому були зображені обриси схожої будівлі та вбивця, який направляє пістолет на об"єктив відеокамери.

Учні та вчителі розповідають, що Пекка-Ерік Аувінен дотримувався радикальних поглядів, був агресивним. Один із учителів сказав, що хлопець цікавився фашизмом та сталінізмом.

В історії Фінляндії вбивство у школі сталося вперше, хоча за статистикою ця країна має найвищий рівень убивств у Західній Європі — 20 на кожні 100 тис. чоловік. Також країна посідає третє після США та Ємену місце за озброєністю цивільного населення. Зброю мають 56 з 100 фінів.

Зараз ви читаєте новину «Ліцеїст застрелив 8 чоловік у школі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути