середа, 30 липня 2008 18:14

Квартира в Пекіні коштує 200 тисяч доларів

Китайському програмістові Сяо Женю 25 років. Він закінчив Уханьський університет і переїхав зі своєю подругою-одноліткою Ханьвей до південного міста Гуанчжоу. Півроку тому чоловік втратив роботу. Відтоді щодня розсилає своє резюме компаніям у Гуанчжоу. Та поки що не отримав жодного запрошення на співбесіду.

Тим часом його співмешканка працює секретарем у невеликій юридичній компанії. Мрія закоханих — оформити кредит на житло й одружитися.

— Ми хочемо мати власне житло, але поки що моєї зарплатні ледь вистачає на продукти й ренту, — каже Ханьвей.

Для китайців важливо мати власне житло. Тому зазвичай чоловіки не одружуються, доки не мають, куди привести наречену.

29-річна Лі ЇньІнь із Гуанчжоу вийшла заміж позаторік. У цей час ціни на нерухомість у Китаї почали стрімко зростати. Молодята вирішили почекати "до ліпших часів" і тимчасово оселилися у квартирі родичів.

Утім, ціни на нерухомість навряд чи знизяться найближчим часом. Із 2006 року вони збільшилися майже втричі. За двокімнатну квартиру в Гуанчжоу, одному з найбільших міст Китаю, у середньому доведеться викласти до $90 тис.

У столиці Китаю нерухомість ще дорожча. На вторинному ринку житла  двокімнатна квартира коштуватиме майже $200 тис.

Ціни у країні зростають не лише у сфері нерухомості. За рік продукти подорожчали в середньому на 25%, а свинина — на 60%. Ціни на овочі зросли вдвічі — від 60 центів до $1,5. Страждають від цього найбідніші, адже зарплатня у віддалених районах Китаю може становити $70–115.

— Рік тому на поживну вечерю для двох із м"яса, риби й овочів я витрачала 3,5 долара, тепер ледь вкладаюся в шість, — каже 30-річна Цю Лібін, менеджер інформаційних технологій із провінції Гуандун. — Моя ж зарплатня за останній рік зросла лише на п"ять відсотків.

У зарубіжних та китайських компаніях кажуть про те, що Китай незабаром втратить статус країни дешевих товарів. Деякі виробники перебазовуються до дешевших із погляду виробництва країн, зокрема до В"єтнаму та Індонезії.

Зараз ви читаєте новину «Квартира в Пекіні коштує 200 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути