понеділок, 29 жовтня 2007 16:35

Крістіна Кіршнер замінить чоловіка на посаді президента

Автор: фото: reuters/Daniel Aguilar
  Президент Аргентини Нестор Кіршнер із дружиною Крістіною під час триденного візиту до Мексики в липні цього року
Президент Аргентини Нестор Кіршнер із дружиною Крістіною під час триденного візиту до Мексики в липні цього року

У неділю в Аргентині відбулися президентські вибори. За попередніми результатами, переможе 54-річна Крістіна Фернандеc де Кіршнер — дружина чинного президента країни Нестора Кіршнера, 57 років.

Вона була кандидатом від правлячої ліво-центристської партії "Фронт за перемогу", лідером якої є її чоловік. За даними екзит-полів, кандидатка набрала близько 46% голосів виборців. Це гарантує їй посаду глави держави вже після першого туру голосування. У грудні цього року Кіршнер стане першою жінкою-президентом Аргентини.

Крістіна та Нестор разом навчалися в університеті. 1976-го, по закінченні вузу, переїхали до рідного міста Нестора. На той час вони вже рік були одружені. Нині мають двох дітей.

Першій леді подобаються ювелірні вироби, відвертий одяг та яскравий макіяж, косметичні операції. Опоненти критикують її за це. Та їхня критика не вплинула на її популярність серед виборців. Кіршнер випередила своїх суперників майже на 20%. Її конкурентка Еліса Карріо набрала 23% голосів, а колишній міністр економіки Роберто Лаванья — 19%.

До липня цього року основним кандидатом на пост президента Аргентини вважали Нестора Кіршнера. Він перебував на посаді протягом чотирьох років і, за законом, міг балотуватися ще раз. Президент не пояснює, чому зняв свою кандидатуру. Аналітики припускають, що таким чином він зможе чергуватися з дружиною, зберігаючи владу.

Нестор Кіршнер користувався широкою підтримкою серед населення через те, що вивів країну з важкої економічної кризи 2001 року. Він погасив $9,5 млрд державного боргу Міжнародному валютному фонду, знизив рівень безробіття та підвищив рівень життя населення.

Та в липні глава держави офіційно заявив, що не балотуватиметься вдруге. Тоді ж він повідомив: на виборах партію "Фронт за перемогу" представлятиме його дружина. На той момент вона була сенатором провінції Буенос-Айрес.

Крістіна Кіршнер користується неабиякою популярністю серед аргентинців. Її порівнюють із Евою Перон — першою леді країни 1946-1952 років, дружиною президента Хуана Домінґо Перона. Також проводять паралелі із першою леді США 1993–2001 років й кандидатом у президенти 60-річною Хілларі Клінтон.

Зараз ви читаєте новину «Крістіна Кіршнер замінить чоловіка на посаді президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути