Ексклюзиви
понеділок, 12 березня 2007 17:13

Кожен п"ятий молдаванин хоче отримати румунське громадянство

До Європейського Союзу Румунію прийняли 1 січня цього року. Відтоді 800 тис. жителів Молдови, тобто кожен п"ятий, подали документи на отримання громадянства сусідньої держави.

У період між двома світовими війнами сучасна Молдова належала до Румунії. 1940 року відійшла до Радянського Союзу. Після його розпаду, 1991-го, проголосила незалежність. Близько 75% жителів Молдови мають румунське коріння. У сусідній країні мають багато родичів.

Перед вступом до ЄС жителі Румунії та Молдови могли вільно пересуватися в межах обох держав. Молдавани їздили на заробітки до румунів. Тепер же їм потрібна віза.

Отримати громадянство сусідньої держави молдавани можуть із 1991 року. Закон вимагає лише довести своє румунське походження. З початку року процедуру спростили. Минулого тижня президент Румунії Траян Бесеску закликав відповідні служби країни прискорити розгляд документів бажаючих стати румунами.

Влада Молдови ініціативі не зраділа. Вона звинуватила сусіда у спробі таким чином захопити частину своєї території та заявила про загрозу цілісності країни. З такими темпами вже до кінця 2007 року 40% молдаван можуть стати румунами.

Зараз ви читаєте новину «Кожен п"ятий молдаванин хоче отримати румунське громадянство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути