пʼятниця, 30 травня 2008 17:00

Король Непалу втратив корону

Король Непалу 60-річний Г"янендра став пересічним громадянином своєї країни. Там пройшли вибори до парламенту, переможці яких скасували 240-річну монархію.

Непал проголосили республікою. Королівська родина залишила столичний палац Нараянхіті. Партія комуністів обіцяє облаштувати в ньому музей. Тим часом монарх із сім"єю переїхали до літньої резиденції неподалік столиці Непалу Катманду.

Кажуть, що королівська родина навряд чи поїде з країни. Тут працює мережа готелів та велика кондитерська фабрика, яка належить Г"янендрі. Статки родини оцінюють у кілька десятків мільйонів доларів.

Нині на вулицях Катманду можна побачити прихильників республіки та монархістів. Одні скандують "Геть короля!", інші жбурляють каміння у виборчі дільниці. Прихильники монархії запевняють, що король — божество й не може жити як пересічний громадянин.

Г"янендру коронували 2001 року. Перед цим за нез"ясованих обставин загинула  королівська родина — батьки, брат та інші родичі. За однією з версій, їх убив брат Г"янендри Діпендра. Він розстріляв усіх, хто був у замку, і випустив останню кулю в себе.

2006-го на вулиці Непалу вийшли протестуючі. Вони засуджували розкішний спосіб життя короля та авторитарні методи управління. Невдовзі почалися заворушення. Г"янендра майже повністю втратив виконавчу владу. Від короля навіть вимагали $880 тис. за комунальні послуги в палаці. Конституційне зібрання погрожувало виселенням і розправою.

Нині в Непалі вирішують питання щодо формування уряду. Через сутички, які тривають третій день, в країні оголосили комендантську годину.

Зараз ви читаєте новину «Король Непалу втратив корону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути