понеділок, 24 березня 2008 17:44

Король Бутану відмовився від влади

П"ятий король Бутану 28-річний Джигме Кхесар Намгьял Вангчук організував у країні перші вибори до парламенту і таким чином остаточно втратив абсолютну владу. Він вважає, що країні потрібні нагальні демократичні зміни.

Нинішній правитель Бутану є наймолодшим монархом у світі. Отримавши освіту в британському Оксфорді та в американському коледжі Уїтон, штат Массачусетс, Джигме вирішив провести у країні низку реформ.

Королівство Бутан із населенням 670 тис. розташоване на кордоні Індії та Тибету. Це одна з найбідніших азіатських країн, але її жителі вважають себе найщасливішими людьми в світі. 1987 року попередній король Джигме Сінгьє Вангчук на запитання англійської газети, чому темпи економічного зросту такі низькі, а технічний прогрес майже відсутній, відповів: "Валове внутрішнє щастя набагато важливіше за валовий внутрішній продукт".

До середини минулого століття Бутан був закритою країною. Доріг там майже не було, каналізація і електричний струм практично відсутні і нині. Однак бутанці життям задоволені. Більшість із них не розуміють, навіщо проводити вибори і запроваджувати іншу систему влади.

— Король так вправно керував країною увесь час, — каже кандидат у депутати Йеші Зімба. — Нехай би все так і залишалося.

Проте Джигме вважає, що країна має керуватися демократично обраним урядом, а не людиною, яка "народжується правителем, не заслуживши такої пошани". Згідно з підписаним нещодавно пактом, незалежність Бутану охороняють війська Індії.

Вибори до парламенту почалися в понеділок.

Зараз ви читаєте новину «Король Бутану відмовився від влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути