середа, 19 червня 2019 06:31

Колишній президент Єгипту помер під час суду

У Єгипті помер колишній президент Мухаммед ­Мурсі під час судового засідання в Каїрі. Йому було 67 років.

— Розглядали справу про шпигунство. Мурсі виступав перед суддею 20 хвилин. Раптом йому стало погано. Він знепритомнів. Його швидко доправили в лікарню. Екс-президент помер від серцевого нападу, — каже представник суду.

Мурсі відсторонили від влади й арештували 3 липня 2013 року після масових протестів. Звинувачували у шпигунстві. Також підозрювали у зв'язках з ісламістськими угрупованнями, розголошенні державних секретів і тортурах над активістами.

2015-го засудили до смертної кари у справі про масову втечу з в'язниці й нападі на поліцейських під час революції 2011 року. Мурсі подав на апеляцію. Смертний вирок скасували. У червні 2016 року також отримав довічний термін у справі про шпигунство на користь Катару.

Мухаммед Мурсі керував рухом "Брати-мусульмани". Його вважають першим демократично обраним президентом Єгипту. Став п'ятим керівником країни. 2012-го обійняв пост після повалення влади Хосні Мубарака.

Рух "Брати-мусульмани" після повалення Мурсі заборонили. Понад 1,4 тис. прихильників екс-президента стратили. Ще 40 тис. — ув'язнили. ООН назвала масові смертні вироки безпрецедентними в новітній історії.

Мухаммеда Мурсі поховали на світанку 18 червня на цвинтарі Каїра у районі Мединет Наср. Там покояться духовні лідери руху "Братів-мусульман". На прощання прийшли лише родичі й адвокати під наглядом поліцейських. Похоронний обряд відбувся в мечеті в'язниці Тора.

— Мурсі віддав життя за справу, в яку вірив. Історія ніколи не забуде тиранів, які відправили його до в'язниці й замучили, — говорить президент Туреччини 65-річний Реджеп Таїп Ердоган.

Через смерть Мурсі єгипетське міністерство внутрішніх справ оголосило режим особливого стану в країні. Збільшили кількість патрулів на вулицях, поліцейським заборонили йти у відпустку. Посилили заходи безпеки у державних і приватних структурах, біля церков і мечетей.

Зараз ви читаєте новину «Колишній президент Єгипту помер під час суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути