Ексклюзиви
вівторок, 10 липня 2007 17:24

Колекцію листів продали за 8 мільйонів фунтів

"Три поцілунки в твоє серце, губи та очі", — писав у листі Наполеон Бонапарт своїй дружині Жозефіні на знак примирення після суперечки. Послання, в якому були орфографічні помилки й чорнильні плями, пішло з аукціону "Крістіз" за 276 тис. фунтів (2,7 млн грн).

Лист першого імператора Франції належав швейцарцеві Альбіну Шраму. 32 роки він збирав колекцію послань найвідоміших людей. Бував на всіх аукціонах, де продавали писанину знаних осіб. Зібрав 700 зразків. Два роки тому Шрам помер, і тепер його нащадки продали колекцію.

За життя швейцарець ніколи не впорядковував своє надбання. Після себе він залишив секретер, хаотично набитий безцінними документами. Тут були листи письменників Джона Донна, Льва Толстого, Федора Достоєвського, Ернеста Хемінгуея, художників Казимира Малевича й Клода Моне. Яким принципом Шрам керувався при зборі колекції, невідомо.

В одному з листів Моне жалівся другові, що туман третій день заважає йому малювати Лондон. Герої-коханці Байрон і Казанова залишили сухі записки своїм кредиторам. Натомість Хемінгуей писав про свою любов до биків та кориди: "Бики не беруть гроші в борг. Бики не чекають, що ви одружитеся з ними і зробите з них доброчесну жінку. Биків можна вбити і з"їсти. Бики ніколи не бувають гомосексуалістами".

Один лист так і не наважилися виставити на продаж. 11 січня 1948 року Махатма Ганді, один з керівників національно-визвольних рухів Індії, надиктував своєму секретареві послання. У ньому пояснював важливість мирного співіснування в Індії різних релігійних конфесій. Через 19 днів його вбив релігійний фанатик. Це був останній лист Ганді.

Перед продажем колекцію Шрама оцінили в 4 млн фунтів (40 млн грн). Продали її удвічі дорожче.

Зараз ви читаєте новину «Колекцію листів продали за 8 мільйонів фунтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути