Ексклюзиви
пʼятниця, 20 вересня 2019 05:06

Керівник розвідки продавав секретні дані

У Канаді арештували одного з керівників відділу розвідки 47-річного Кемерона Ортіса. Його звинувачують у торгівлі секретною інформацією та зловживанні службовими повноваженнями.

— Ортіс кілька років займався цим, — каже журналіст Майкл Еріксон із Торонто. — Чотири роки тому наркобанда змогла уникнути арешту в останній момент, за даними поліції. Хтось повідомив про спецоперацію під час купівлі товару. Невідомо, кому ще Ортіс зливав інформацію. У нього був доступ не лише до канадських даних, а й до повідомлень розвідок інших держав. Зокрема, американської. Перевіряють, чи не співпрацював він із терористичними організаціями. Не можна оцінити масштаби шкоди, яку заподіяв цей чоловік.

Кемерон Ортіс як директор Націо­нального координаційного ­центру розвідки мав доступ до мережі надсек­ретних даних "Мандрейк". Там майже 25 відомств обмінюються інформацією. Також вільно міг отримати відомості з міжнародної мережі обміну даними розвідок США, Канади, Австралії, Великої Британії та Нової Зеландії.

Розслідування почали торік. Тоді один із секретних документів знайшли на ноутбуці бізнесмена, пов'язаного з бандами. Той продавав злочинцям спеціальні засоби зв'язку, які не можна прослуховувати. За півроку слідчі з'ясували, що документ надіслав електронним листом Ортіс. Він написав бізнесмену й запропонував цінну інформацію за винагороду.

Ортісу загрожує довічне ув'язнення.

Зараз ви читаєте новину «Керівник розвідки продавав секретні дані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути