Ексклюзиви
середа, 16 травня 2007 17:12

Кенійці починають власний бізнес із 30 доларів

Автор: фото: REUTERS
  Житель столиці Кенії Найробі робить та продає на міському ринку капці зі старих автомобільних шин.  Чоловік заробляє більше долара щодня і вважає себе хорошим підприємцем
Житель столиці Кенії Найробі робить та продає на міському ринку капці зі старих автомобільних шин. Чоловік заробляє більше долара щодня і вважає себе хорошим підприємцем

Жителі бідних селищ Кенії, які тримають корову і продають молоко, називають себе бізнесменами. Так само й ті, хто шиють на продаж взуття із автомобільних шин прямо на міському ринку. Або власники двох курок, які несуть яйця.

Ці люди — підприємці, бо заробляють більше одного долара на день — середнього прибутку жителів Кенії та інших африканських країн.

Щороку уряди й банки цих держав отримують від міжнародних організацій мільйони доларів допомоги на боротьбу із бідністю. Проте до людей ці гроші рідко доходять. Банки не дають позики, якщо клієнт не гарантує повернення грошей. А зробити це середня родина із кількома голодними дітьми зазвичай не в змозі.

Торік 66-річний банкір із Бангладеш Мухамед Юнус отримав Нобелівську премію миру. Його установа видає мікрокредити біднякам, які не можуть надати жодної гарантії повернення. Завдяки таким позикам у $30–50 змогли почати свою власну справу і побороти бідність у своїй родині 6,5 млн людей.

Останні кілька років систему мікрокредитування застосовують у багатьох країнах Азії. Тепер на своїх громадянах її вирішив випробувати уряд Кенії.

Система проста. Позичальник отримує $30. За них купує щось, що допоможе заробляти: домашню худобу, шматок поля, ткацький станок, велосипед. У вказаний термін — кілька тижнів, місяць — він повинен повернути всю суму плюс відсотки. Тоді зможе отримати більшу позику — наприклад, $60.

— Спочатку за кредит я придбала корову, — розповідає 40-річна Нілуфер Беґум, одна із клієнток Мухамеда Юнуса. — Продала молоко, повернула гроші. Отримала більший кредит. Тоді взяла в оренду шматок рисового поля. Згодом відкрила маленький магазин, побудувала власний будинок. Тепер уже маю кілька будинків, які здаю в оренду.

Зараз ви читаєте новину «Кенійці починають власний бізнес із 30 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути