Ексклюзиви
пʼятниця, 16 травня 2008 16:47

Ізраїль проіснував 60 років

В Ізраїлі відзначають 60-ту річницю з дня заснування країни. Дехто називає свято "днем шашлику". У міських парках, на набережних та лісових майданчиках люди влаштовують пікніки.

— За великим рахунком, день незалежності в Ізраїлі нічим не відрізняється від державного свята в Україні або деінде, — розповідає "ГПУ" 26-річний Йосип, студент зі столиці країни Єрусалима. — Люди прикрашають балкони й машини прапорцями та стрічками. У містах влаштовують концерти, йдуть гуляти.

В Єрусалимі в середу ввечері відбулася меморіальна церемонія. У Тель-Авіві пройшло авіа-шоу. Цього року ізраїльські урядовці залучили до урочистостей 191 парашутиста з 16 країн світу, які виконали символічний "стрибок миру".

Для 1,5-мільйонного арабо-палестинського населення це свято є днем жалоби. 1948 року після арабо-єврейської війни за незалежність Ізраїлю понад 700 тис. палестинців поїхали з країни або були депортовані. На час урочистостей у державі посилили заходи безпеки.

Однак громадяни давно звикли до присутності військовиків на вулицях та в громадських місцях.

— Ізраїль межує з арабськими країнами, — каже Йосип. — Іти в армію і захищати власну державу — очевидна мотивація. У Ізраїлі, на відміну від України, усі мають служити. А присутність військових на вулицях зовсім не відчувається.

Українці, які побували в єврейській державі, зауважують: загроза терактів таки впадає в око. В автобусах приміського сполучення, у супермаркетах і торговельних центрах стоять детектори металу. Перевіряють спочатку сумку, потім обшукують людину.

— Опинитися в автобусі з терористом-смертником в Ізраїлі настільки ж вірогідно, як в Україні отримати по голові цеглиною у темному провулку, — переконаний майбутній звукорежисер Йосип. — Небезпека та напруженість відчувається лише на прикордонних територіях.

В Ізраїлі проживають понад 1,1 млн вихідців із країн колишнього Радянського Союзу. За останній рік країну відвідали майже 70 тис. українців. Уряди обох держав ведуть переговори щодо спрощення візового режиму. До кінця цього року візи для громадян України можуть скасувати.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль проіснував 60 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути