вівторок, 19 червня 2007 16:29

Ізраїль готує війну із Сектором Газа

20 тисяч солдатів планує задіяти міністр оборони Ізраїлю Ехуд Барак у військовій операції проти палестинських бойовиків "Хамасу" в Секторі Газа. Урядовці припускають, що боротьба буде жорстокішою, ніж у нещодавній війні з "Хезболлою" в Лівані. Ізраїльтянам протистоятимуть 12 тис. палестинців.

"Хамас" — радикально налаштоване військове угруповання, яке хоче повністю знищити Ізраїль і створити на його території палестинську державу. Торік на парламентських виборах воно вперше отримало перемогу і потрапило до парламенту.

До того влада з 1960 років належала "Фатху" — рухові, яким до своєї смерті керував Ясір Арафат. Його нинішній лідер, президент Палестинської автономії Махмуд Аббас прагне примирення з Ізраїлем. Палестинську державу він хоче створити поряд із сусідом на території Західного берега ріки Йордан і Сектора Газа.

Коли в січні минулого року "Хамас" прийшов до парламенту, Махмуду Аббасу довелося погодитися на створення уряду разом із представниками протилежної сили. Проте минулого тижня "Хамас" влаштував справжню війну в Секторі Газа. Після кількох днів бойових дій і сотні загиблих, бойовики, яких на Заході називають терористами, встановили контроль над усіма владними інституціями.

У відповідь президент автономії Аббас розпустив уряд і відразу створив новий — цього разу без представників "Хамасу". Під його контролем усе ще залишається інша частина палестинської землі — Західний берег.

Коли "Хамас" після виборів опинився при владі, США заблокували фінансову допомогу Палестинській автономії. Тепер, коли влада в новому уряді належить виключно представникам Махмуда Аббаса, Білий дім заявив, що готовий знову виплачувати гроші.

Новому урядові зрадів і прем"єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт. Цей кабінет вважають партнером на шляху до примирення двох сусідів. Щоправда, тепер Ізраїль не має одного співрозмовника, бо на Західному березі влада належить одній частині палестинців, а в Секторі Газа — іншій.

Жителі Сектора Газа уже відчули наслідки останніх подій. Ізраїль перестав постачати сусідам бензин, і на автозаправках утворилися величезні черги. Із єдиного сховища забрали останні 30 тонн палива. Разом із бензином жителі Газа запасаються продуктами харчування. Полиці супермаркетів за останній день майже спорожніли.

Ті, хто хочуть втекти із зони конфлікту, не можуть цього зробити, бо єдиний пропускний пункт на кордоні між Сектором Газа і Ізраїлем закритий.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль готує війну із Сектором Газа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути