Ексклюзиви
пʼятниця, 26 жовтня 2007 17:36

Ірак просить Туреччину не атакувати

17 жовтня турецький парламент ухвалив закон, який дозволяє Туреччині провести військову операцію проти курдських бойовиків у сусідньому Іраку. Одночасно уряд почав стягувати авіацію та піхотні війська до іракського кордону. 20 жовтня турецька артилерія обстріляла 11 районів іракського Курдистану. Зараз Ірак намагається переконати Туреччину не вводити свої війська.

З часів тюркської міграції з західного Китаю під час монгольської експансії під проводом Чингізхана Туреччину розглядали як неприродне утворення на Ближньому Сході. З тих земель, які Оттоманська імперія зберегла, коли Мустафа Кемаль Ататюрк, батько сучасної Туреччини, прогнав інтервентів 1923 року, власне туркам нічого не належить. За великим рахунком вони приєдналися до того, що зараз зветься Туреччиною, останніми. Серед людей, яких зібрав турецький прапор, є греки, араби, євреї, черкеси, вірмени та курди.

Після заснування сучасної Туреччини ці етнічні меншини примусово ставали турками. Курдський випадок унікальний за своїми масштабами. Близько 20% турецьких громадян — курди. Більшість із них концентрується в південно-східній Туреччині, тобто на північному кордоні з Іраком.

Повільний геноцид курдів триває десятки років. Його чинили турецькі та іракські збройні сили. Обидві країни тепер сателіти США. Зброю та артилерію їм постачають американці. На своїй території турки знищили 37 тис. курдів, тисячі селищ зрівняли з землею бойові турецькі літаки і танки. Як результат сформувалися кілька курдських військових організацій. Одна з них, Курдська робітнича партія, вижила й навіть зміцніла.

Після вторгнення американців до Іраку одним із незапланованих наслідків стало залучення іракських курдів. Зараз це фактично військова база для бойовиків Курдської робітничої партії. Поки в Іраку панують розруха й беззаконня, іракський Курдистан де-факто користується автономією. Тепер турецький уряд розуміє, що на нього чекає ще більша загроза тероризму. Це означає, що Туреччина скоро почне антитерористичну кампанію, як Ізраїль у Лівані в липні цього року.

Паралельно Конгрес США визнає геноцид 1,5 млн вірмен, яких турки вбили у Першій світовій війні. А турецький уряд не знає тепер, як реагувати. Спочатку вони погрожували зменшити поставки на американські військові авіабази в турецькому Інкірліку. Тепер збираються ввести війська на північ Іраку. А це зруйнує будь-які спроби американців навести хоч якийсь лад у країні, яку вони самі і зруйнували.

Неважливо, яка справжня суть тієї політичної гри між Туреччиною і США. Важливо, що невдовзі на бажання курдів створити власну країну завдадуть іще одного нищівного удару.

Зараз ви читаєте новину «Ірак просить Туреччину не атакувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути