Ексклюзиви
понеділок, 15 жовтня 2007 16:58

Іммігрантка погрожує самогубством через депортацію

Автор: фото: reuters
  Аріґона Зогай (праворуч) обіймається з австрійською подругою Клавдією Пілліхшаммер на прес-конференції в містечку Унґенах. Тут місцевий священик дозволив їй переховуватися від міграційних служб
Аріґона Зогай (праворуч) обіймається з австрійською подругою Клавдією Пілліхшаммер на прес-конференції в містечку Унґенах. Тут місцевий священик дозволив їй переховуватися від міграційних служб

Два тижні тому в Австрії з"явилося відео, на якому 15-річна нелегальна іммігрантка Аріґона Зогай із Косова погрожувала вкоротити собі віку, якщо її депортують. Вона вимагала, щоб її рідних повернули до Австрії, де родина прожила шість років.

Сім"я Аріґони Зогай переїхала з Косова до міста Франкенбурґа 2001 року. Батьки боялися, що в їхній країні почнеться громадянська війна. Тому попросили притулку в австрійського уряду. Їм дозволили залишитися на деякий час. Однак візи на проживання не дали. Члени родини знали німецьку мову, тому батьки працювали, а діти навчалися.

У вересні цього року, згідно з новим міграційним законом, батьків Аріґони та чотирьох її братів депортували до Косова. Дівчина втекла від міграційних служб. Священик із невеличкого селища Унґенах, що в центральному регіоні країни, дозволив їй жити у церкві.

Після появи відео 500 жителів Франкенбурґа вийшли на вулицю з вимогою повернути косовців. Вони несли плакати з надписами "Пане міністре! Будь ласка, поверніть наших друзів додому!" і "Весь Франкенбурґ підтримує Зогаїв".

Справа родини набула широкого розголосу. Минулого вівторка у Відні в акції протесту взяли участь близько 5 тис. осіб. Вони вимагали скасувати депортацію іммігрантів, які вже тривалий час перебувають у країні, але через бюрократичні перешкоди не змогли отримати дозволу на постійне місце проживання.

Наступного дня австрійська опозиційна Партія зелених скликала позачергову сесію в парламенті й вимагала внести зміни до закону про імміграцію. Та міністр внутрішніх справ Ґюнтер Платтер, який представляє консервативні сили, відмовляється це зробити.

Урядовці ще раз перевірили прохання родини Зогаїв про притулок. Визнали його безпідставним, оскільки на батьківщині їм більше не загрожує небезпека.

Зазвичай країни–члени Європейського Союзу залишають на своїх територіях біженців, якщо ті можуть довести, що на батьківщині їх переслідували. Проте зробити це вдається лише небагатьом іммігрантам.

Минулого місяця австрійські урядовці депортували косовську родину Міличів, у якій шестеро дітей, із селища Пеґґау. Його жителі також вимагають повернення сім"ї.

Зараз ви читаєте новину «Іммігрантка погрожує самогубством через депортацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути