вівторок, 15 січня 2019 06:45

Гімназист викрав особисті дані 994 впливових німців

Учня гімназії з федеральної землі Гессена підозрюють у викраденні особистих даних сотень німецьких політиків, впливових персон, журналістів та діячів мистецтва. Усього в переліку — 994 постраждалих. Скандал спалахнув у перший тиждень нового року.

Зловмиснику — 20 років. У Німеччині особи такого віку підпадають під молодіжне законодавство. Їхні особисті дані не розголошують. В якому місті в Гессені зареєстрований хакер і де його арештували, невідомо.

Видання "Дойче велле" з'ясувало, що гімназист мешкає з батьками, є громадянином Німеччини. Проводив багато часу біля комп'ютера, але спеціальної освіти не має. У мережі використовував псевдоніми G0D і Orbit. Два роки тому хакер-­самоук уже намагався вчинити електронний злам. Тоді поліція внесла його в перелік осіб, які гіпотетично здатні поцупити особисті дані.

Федеральне управління кримінальної поліції отримало перший сигнал у четвер, 3 січня, о 22:40. Туди зателефонували з офісу голови Соціал-демократичної партії Німеччини. Повідомили, що в інтернет потрапила конфіденційна інформація про партійних діячів високого рангу.

Фахівці, які чергують цілодобово, вирішили, що йдеться про велику хакерську атаку, яку могла вчинити іноземна спецслужба.

Наступного дня слідчі почали опитувати свідків, аналізувати сліди хакера в мережі. У неділю вдень змогли ідентифікувати його. Увечері того ж дня у зловмисника провели обшук, арештували його і забрали комп'ютери.

Протягом 7 січня юнака допитували. Пізно ввечері він зізнався та розкаявся. Допоміг слідчим вилучити з інтернету й видалити всі нелегально зібрані та оприлюднені дані. Утім, не виключено, що ця інформація знову з'явиться в мережі.

До закінчення слідства хлопця відпустили додому. Слідчі припускають, що він діяв самотужки. Хакеру загрожує не надто суворе покарання. За німецькими законами, за подібний злочин позбавляють волі терміном до трьох років або виписують штраф. Однак щодо правопорушників 20-річного віку, як правило, застосовують виховні заходи, у крайньому разі — попереджувальний арешт на кілька діб.

Викрадені дані в мережі зловмисник оформив у вигляді передріздвяного календаря. Щодня в грудні на сторінках гімназиста у "Твіттері" відкривалося нове "віконце" з посиланням на базу даних окремих жертв.

Як саме хакер отримав інформацію, поліція не уточнює, аби не напоумити імовірних послідовників. Правоохоронці зазначили, що він скористався легковажністю інтернет-користувачів. Вони в соціальних мережах та електронній пошті застосовували примітивні паролі. Власні сліди в інтернеті прибирав не надто ретельно.

Мотиви хлопця — незрозумілі. Слідчим заявив, що його розгнівали заяви деяких політиків і знаменитостей. Серед постраждалих є представники всіх партій, окрім право­популістської "Альтернативи для Німеччини". Однак хакер не виказує прихильності до її ідей.

Уряд Німеччини збільшить штат співробітників у сфері кібербезпеки.

Федеральне відомство з безпеки інформаційних технологій поповнять 350 фахівців, Федеральне управління кримінальної поліції Німеччини — 1800 людей, серед яких 160 наберуть до нового відділу боротьби зі злочинністю в інтернеті.

Міністерство внутрішніх справ, крім захисту урядових мереж від хакерських атак, також опікуватиметься безпекою звичайних користувачів інтернету. Однак 100-відсоткової ніколи не буде, визнав глава відомства.

Зараз ви читаєте новину «Гімназист викрав особисті дані 994 впливових німців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути