середа, 07 листопада 2007 17:20

Французи хотіли вивезти з Чаду 103 дитини

Автор: фото: REUTERS/Ahmed Jadallah
  Діти обідають у дитячому притулку міста Абеше в африканській країні Чад. 103 із них намагалися нелегально вивезти французи
Діти обідають у дитячому притулку міста Абеше в африканській країні Чад. 103 із них намагалися нелегально вивезти французи

Президент Франції Ніколя Саркозі, 52 роки, намагається визволити своїх співгромадян зі столичної в"язниці африканської республіки Чад Нджамени.

Наприкінці жовтня цього року їх затримала в аеропорту місцева влада східного міста Абеше, що недалеко від кордону з Суданом. Французи намагалися нелегально вивезти з країни 103 дитини віком від 1 до 10 років.

Європейців звинувачують у викраденні та торгівлі неповнолітніми. Їм загрожує до 20 років позбавлення волі. Але вони кажуть, що хотіли вивезти дітей-біженців із конфліктної зони Дарфура до Франції, де на них чекали прийомні батьки. Наполягають на тому, що їхня операція мала гуманітарний характер.

— Ми знали, що Судан і Чад назвуть наші дії беззаконними і злочинними, — говорять співробітники французької гуманітарної організації "Ковчегу Зое". — Але хіба не є злочином те, що коїться у Дарфурі? Там у цих дітей немає майбутнього.

Затримані наполягають, що усі 103 дитини сироти. Але виявилося, що більшість із них має батьків. Усі вони жили в прикордонному регіоні між Чадом і Суданом. Там мешкають біженці з конфліктного Суданського регіону Дарфур.

Деякі діти розповіли журналістам, що європейці заманили їх до себе солодощами. Також їм обіцяли, що за кордоном вони матимуть можливість ходити до школи. Батьки дітей стверджують, що їх переконали відмовитися від них. Їм обіцяли навчання в школах найближчих міст. Ніхто не говорив, що дітей відвезуть до Франції.

Також стало відомо, що родини з Франції та Бельгії, які чекали на африканських дітей, заплатили "Ковчегові Зое" 2 тис. євро (15 тис. грн) на покриття витрат.

Минулої неділі Саркозі прилітав із робочим візитом до Нджамени. Йому вдалося звільнити й повернути додому трьох французьких журналістів і чотирьох іспанців. У африканській в"язниці залишилося ще 10 європейців. Серед них шість співробітників "Ковчег Зое", троє іспанців із персоналу літака та бельгійський пілот.

Саркозі пообіцяв повернутися і зробити все можливе, аби їх визволити. Натомість міністр внутрішніх справ Чаду Ахмат Махамат Башир заявив, що не збирається відпускати в"язнів.

— Усім зрозуміло, що злочин був скоєний на території Чаду, — говорить він. — Саме тому цих бандитів треба судити тут. І покарання вони повинні відбувати також тут. Нехай спробують наші в"язниці на смак.

Зараз ви читаєте новину «Французи хотіли вивезти з Чаду 103 дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути