пʼятниця, 02 листопада 2007 14:47

Європейський Союз дозволив кричати як Тарзан

Десять років нащадки письменника Едгара Райса Берроуза, який вигадав Тарзана, намагалися зробити знаменитий крик цього літературного героя торговельною маркою. Однак суд Європейського Союзу відмовився реєструвати його як інтелектуальну власність.

Уперше крик Тарзана прозвучав з екрана 1932 року. Тоді вийшла перша звукова екранізація роману Берроуза. Відтоді клич джунглів, який видавав головний герой, став дуже популярним. Його використовують у піснях, комп"ютерних іграх, мелодіях для мобільних телефонів та рекламі. На такій популярності заробляють великі гроші.

Нащадки Берроуза володіють усіма правами на його твори. Вони вважають клич Тарзана такою самою інтелектуальною власністю, як і книжки про нього.

— Є тільки один крик Тарзана. Його ні з чим не можна сплутати. Будь хто у віці від 5 до 105 років, скаже, що це за звуки. Вони — справжній бренд. І протизаконно, що ми не можемо зареєструвати клич, — зауважує адвокат Стівен Джеймс.

Зробити зареєстрованою торговельною маркою можна будь-яку мелодію, яку можна записати нотами. А з криком Тарзана цього зробити не можна. Адвокати нащадків Берроуза спробували описати ці звуки, щоб їх визнали інтелектуальною власністю:

"Клич складається з п"яти музичних тактів. Починається з протяжного звуку, за яким іде улюлюкання. Потім знову протяжний звук, але більш високий. Знову улюлюкання й протяжний звук початкової висоти".

Однак це не допомогло. Після 10 років судових розглядів клич Тарзана не зареєстрували як торговельну марку.

Зараз ви читаєте новину «Європейський Союз дозволив кричати як Тарзан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути