пʼятниця, 05 листопада 2010 01:50

Емір з королевою їхали у позолоченій кареті
5

Гості сидять за святковим столом, розрахованим на кілька сотень осіб
Фото: фото: Reuters
Дружину шейха Мозу бін Нассер (друга ліворуч) всюди супроводжував чоловік королеви, герцог Единбурзький Філіп Маунтбеттен (ліворуч)
Резиденція Британських королів замок Віндзор розташована неподалік Лондона
Під час поїздки на лондонський стадіон дружина шейха Моза бін Нассер взула черевики на підборах, інкрустованих діамантами

Королева Великої Британії Єлизавета ІІ, 84 роки, влаштувала прийом на честь одного з найбагатших монархів світу — еміра Катару шейха 58-річного Хамади бін Халіфа аль Тані. Шейх південно-західної азіатської країни прибув разом з найстаршою з трьох дружин — 51-річною Моза бін Нассер Аль Міснед. З офіційним візитом у Великій Британії провели три дні.

Прийом проходив у резиденції британських королів, замку Віндзор неподалік Лондона. До розташованої на пагорбі Темзи резиденції гості їхали разом з Єлизаветою у позолоченій кареті, запряженій шістьма кіньми. Вздовж дороги встановили 90 прапорів Великої Британії і Катару. На честь гостей грав гімн Катару, в небо запустили 21 салют.

Шейх був у традиційному арабському вбранні, дружина — в яскраво-червоній сукні. Мозу бін Нассер всюди супроводжував чоловік королеви, герцог Единбурзький Філіп Маунтбеттен, 89 років. Обов'язок розважати високопоставлену гостю входить до вимог етикету королівського двору. Деякі західні таблоїди помітили, що він приділяє їй більше часу, ніж дружині.

У перший день візиту на королеві Британії було світле вбрання і такий самий капелюшок. Коли Єлизавета вийшла до обіду, то змінила капелюшок на королівську корону. Дружина еміра прикріпила до червоної сукні яскраву велику брошку.

Столи на кілька сотень осіб накрили в одній з найбільших зал — Святого Георгія. Перший тост королева виголосила на честь гостя. Серед присутніх були прем'єр-міністр Великої Британії 44-річний Девід Кемерон, спадкоємець британського трону 61-річний принц Чарльз з дружиною герцогинею Корнуольською Камілою, 63 роки.

До обіду шейх провів переговори з Девідом Кемероном. Емір Катару заявив, що має намір придбати аукціонний дім "Крістіс", який належить французькому бізнесмену Франсуа Піно. Хамад бін Халіф сказав, що будує музей і через аукціонний дім зможе швидше отримати необхідні експонати.

Після бенкету усі сіли розглядати фото із сімейного альбому королеви.

— 1979 рік, — промовив принц Філіп, розглядаючи один знімок. — Ви тоді ще навіть не народилися. Правда? — звернувся він до дружини арабського шейха.

Та кокетливо усміхнулася і відповіла:

— Так, я тоді ще не народилася.

Насправді вона з'явилася на світ на 20 років раніше — 1959-го.

Емір був у середу на лондонському стадіоні. 2012 року там пройде літня Олімпіада.

Британська преса пише, що візит шейха був невипадковим. Коли минулого року у Великій Британії лютувала зима і стовпчики термометрів опустилися до рекордно низької температури (тоді фіксували 20 морозу), емір Катару надав британцям газ, якого країні бракувало. Кажуть, що королева перед зимою хоче передусім домовитися із шейхом про поставки газу.

Емір Катару є власником 6,8% акцій британського банку "Барклі" і 25,9% акцій мережі супермаркетів "Сенсбері". У травні минулого року катарська королівська сім'я придбала також лондонський універмаг "Герродс", що належав єгипетському бізнесмену Мухаммеду аль Файєду.

Зараз ви читаєте новину «Емір з королевою їхали у позолоченій кареті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути