Ексклюзиви
понеділок, 21 травня 2007 16:44

Для 30 селян проклали тунель за дев"ять мільйонів доларів

На старому автомобілі Урсули Ляйтнер з австрійського селища Кайзерталь немає номерів. Жінка ніколи не виїжджала далі ніж 8 км від домівки.

Кайзерталь — найвіддаленіша заселена місцевість австрійських Альп. Селище оточене горами. Немає жодної прокладеної дороги. Колись тут жило 70 людей. Однак залишилося лише 30 — решта виїхали до міст.

Найближче з них Еббс. Аби дістатися до нього, потрібно подолати 280 сходинок дерев"яної драбини. Потім пройти багнюкою декілька кілометрів. Жителі роблять так щодня: водять дітей до школи, купують харчі.

Габаритні речі транспортують до Кайзерталю канатною дорогою. Однак нині вона не працює. Коли маленька донька Урсули Сара занедужала, жінка самотужки добиралася до Еббсу. Жоден лікар не зміг би приїхати до селища.

Гроші селяни заробляють на нечисленних туристах, які навідуються влітку. Кайзертальці здають людям кімнати і продають яблучний штрудель. Щопонеділка дорослі збираються в будинку пастора й грають у карти.

— Ми живемо як одна велика родина, але в повітрі висить самотність, — каже мер Йозеф Швайгхофер, 43 роки.

Урсула Ляйтнер запевняє, що всім задоволена. Лише хоче без проблем їздити до Еббсу на щорічний бал. Каже, доводиться добиратися з сукнею та черевиками в сумці.

Аби вирішити проблеми Кайзерталя, муніципалітет Еббсу побудував 820-метровий тунель, який з"єднав два населених пункти.

Проклали його під горою, яка відділяє селище від міста. На проект пішло $9 млн.

Проте тунель поки що не працює. Влада Еббсу вирішує, чи дозволяти користуватися ним туристам.  Кайзертальці побоюються, що люди, які захочуть потрапити до незвіданих раніше Альп, усе зіпсують.

Зараз ви читаєте новину «Для 30 селян проклали тунель за дев"ять мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути