середа, 10 січня 2018 00:10

"Аби помитися, приєднали шланг до гірського струмка. З нього іноді випадали жаби та змії"

Утікачка з Північної Кореї 41-річна Лі Со Йон — донька університетського викладача. 17-річною вступила до лав північнокорейської армії 1992-го. Сподівалася врятуватися від голоду, що лютував у країні. Прослужила 10 років. Після демобілізації втекла до Південної Кореї. Із жахом згадує про складні умови в армії, знущання та наругу з боку чоловіків.

Спочатку в армії Со Йон надихали патріотичні почуття. Дівчині видали фен для волосся. Це її приємно здивувало. Потім розчарувалася — через перебої з електрикою скористалася ним лише кілька разів.

У казармі з нею мешкали 20 жінок.

— Ми сильно пітніли. Матраци набиті рисовими висівками. Вони вбирають у себе піт та інші запахи. Це неприємно, — розповідає.

Прийняти душ не могли — не було гарячої води. Аби хоч якось помитися, приєднали шланг до гірського струмка. З нього іноді випадали жаби та змії.

Армійське постачання не передбачало гігієнічних засобів для жінок. Доводилося прати й повторно використовувати прокладки.

Розпорядок дня у війську для жінок і чоловіків був приблизно однаковий. Перших менше завантажували фізичними вправами. Натомість вони щодня прибирали й готували. Чоловіків від цього звільняли.

Через виснажливі навчання й мізерний раціон за півроку чи рік служби зникали менструації.

— Командир роти ­залишався ввечері у своїй кімнаті й ґвалтував підлеглих жінок-солдатів. Це повторювалося знову і знову, — пригадує Со Йон.

Корейські військові часто зізнаються, що командири ґвалтують жінок. Ніколи не визнають, що наруга відбулася над ними особисто.

2001 року Со Йон вирішила звільнитися з військової служби. 2008-го вперше наважилася втекти до Південної Кореї.

Її спіймали на кордоні з Китаєм і на рік запроторили за ґрати. Майже одразу після звільнення жінка спробувала ще раз. Перепливла річку Туманган і опинилася на території Китаю. Перейшла до Південної Кореї.

— Свідчення Со Йон не суперечать іншим розповідям, — говорить Жульєтт Морійо, авторка книжки "100 запитань про Північну Корею". Застерігає — до слів перебіжчиків слід ставитися дуже скептично. Багато з них перебільшують і розповідають пресі байки, аби отримати гонорар.

Со Йон дала інтерв'ю безкоштовно, що може підтвердити правдивість її слів.

Нещодавно Морійо побувала в розташуванні військ, де розмовляла з кількома жінками-солдатами. Вони розповіли, що не завжди мають доступ до закритих туалетів. Їм часто доводиться справляти природні потреби на очах у чоловіків. Тому почуваються особливо незахищеними. Найбільша група ризику — жінки з бідних сімей, яких вербують у будівельні бригади. Вони живуть у неофіційних малих казармах чи хатинах: "Побутове насильство — поширене явище й досі, про нього не доповідають. Те саме і в армії".

У КНДР 40% жінок віком від 18 до 25 років є військовими. З 2015-го для всіх жінок стала обов'язковою 7-річна служба.

Зараз ви читаєте новину «"Аби помитися, приєднали шланг до гірського струмка. З нього іноді випадали жаби та змії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути