четвер, 03 травня 2007 18:53

Буш не дозволив виводити війська з Іраку

Президент США Джордж Буш, 60 років, не затвердив дату виведення американських військ із Іраку. Він наклав вето на проект закону, який прийняв Конгрес.

— Якщо ми встановимо дату, це деморалізує іракський народ і надихне убивць на всьому Близькому Сході, — пояснив він своє рішення у телевізійному зверненні до народу. — Немає сенсу казати ворогові, коли ми підемо геть.

Буш підписав вето у день, коли минуло рівно чотири роки з дня виголошення промови про завершення основних бойових дій в Іраку. Тоді він виступав на борту авіаносця "Авраам Лінкольн". Позаду американського президента висів плакат: "Місія виконана".

В Іраку вже загинули понад 3300 американських солдатів. США витратили на "встановлення демократії" там понад $400 млрд. За цей час рейтинг Буша із 70% упав майже наполовину.

Сьогодні лише третина американців підтримують військові дії в Іраку. Серед самих іракців 80% переконані, що присутність іноземних солдатів лише шкодить їхній країні.

За два терміни президенства Джордж Буш вдруге використав право вето. Першого разу він не дозволив виділяти державні кошти на наукові дослідження стовбурових клітин.

Його батько, колишній президент США Джордж Буш-старший, ветував закони Конгресу 29 разів, Білл Клінтон — 36. А рекордсменом був Франклін Рузвельт. Він скористався цим правом 372 рази.

Джордж Буш підписав вето ручкою, яку йому подарував американець Роберт Дерґа. Його 24-річний син Дастін служив у Іраку і загинув 2005 року. Дерґа сам попросив президента підписати документ його ручкою, коли два тижні тому Буш зустрічався із сім"ями загиблих солдатів.

Зараз ви читаєте новину «Буш не дозволив виводити війська з Іраку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути