вівторок, 29 травня 2007 17:59

Білоруських пенсіонерів та студентів залишать без пільг

Майже всі пільги громадян Білорусі відмінила своїм законопроектом Нижня палата парламенту країни минулого тижня.  Документ прийняли у двох читаннях. "За" проголосував 101 депутат і лише один — "проти".

Пільги залишаться лише у тих, хто має звання Героя Радянського Союзу, Героя Соціалістичної Праці або інші звання такого ж рівня. На відміну від них, колишні в"язні гітлерівських концентраційних таборів втратять право, зокрема, на пільговий проїзд і знижені комунальні тарифи.

Прийнятий закон торкнеться також пенсіонерів і студентів. Втратять частину державної допомоги ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС. Матері новонароджених дітей не зможуть дешевше купувати ліки в аптеках.

— Навіщо він це зробив? — скаржиться 63-річна пенсіонерка Вікторія Зденьчик. — Я отримую 320 тисяч рублів (752 грн. — "ГПУ") пенсії. Постійно їжджу зі свого села до Гродного. За білет платила 5 тисяч — півціни. Тепер треба платити повну вартість, а для мене це важко. Я і зуби могла лікувати дешевше наполовину. Тепер, мабуть, більше не піду до стоматолога.

Зденьчик звинувачує Лукашенка. Бо лише після погодження президента парламент може розглядати законопроекти, які скорочують або збільшують державні видатки. Після голосування у Нижній палаті — Палаті представників — проект закону повинна розглянути Верхня палата парламенту — Рада республіки. Якщо проект підтримає більшість, він стане законом. Остаточне рішення ухвалять протягом 20 днів.

На скороченнях пільг Лукашенко планує зекономити понад $6 млн.

Єдиною, хто не підтримав проект закону під час голосування, була депутат Ольга Абрамова. Вона переконана, що систему пільг потрібно змінювати, але поступово. Депутат передбачає, що рішення Палати представників спровокує невдоволеність у суспільстві, але не викличе масових акцій протесту.

Після прийняття законопроекту перед будинком міністерства освіти група студентів скандувала: "Вдавіться своїми пільгами". Юнаки прийшли у паперових капелюхах із заячими вухами. Натякали, що тепер у громадському транспорті їздитимуть "зайцями".

Зараз ви читаєте новину «Білоруських пенсіонерів та студентів залишать без пільг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути