понеділок, 26 березня 2007 16:48

Білоруси відзначили річницю "мінського майдану"

Автор: фото: REUTERS/Vasily Fedosenko
  Правоохоронці затримують учасника мітингу опозиції, який проходив у столиці Білорусі минулої неділі. Там відзначали річницю ”мінського майдану”
Правоохоронці затримують учасника мітингу опозиції, який проходив у столиці Білорусі минулої неділі. Там відзначали річницю ”мінського майдану”

Автобусний маршрут N100 у столиці Білорусі Мінську знає чи не кожен. Він сполучає два кінці міста й проходить через Кастричницьку площу. Торік там відбувся "мінський майдан". Одним із символів тих подій став невідомий хлопець. Він видерся на автобус і проїхав на його даху, розмахуючи біло-червоно-білим прапором як символом свободи та Білорусі без Лукашенка.

У неділю на цьому автобусі можна було відвідати не лише святкування Дня волі, яке організувала опозиція. А заїхати й на два небувалих для Мінська концерти на підтримку Лукашенка. Їх організували, аби відвернути увагу місцевих жителів від акції опозиції.

Однак на Кастричницьку прийшло 10 тис. осіб. Там нічого не відбувається. Міліцейські машини та кілька тисяч ОМОНівців усе заблокували.

Під прицілами снайперів із довколишніх будинків мітингувальники вирушили до Академії наук — місця збору всіх пікетників. Настрій піднесений. Мало хто думає, що на ніч, імовірно, потрапить до камери. "Зачистки" можуть бути серйозні.

Наближаючись до місця офіційних концертів, учасники разом із гаслами "Живє Бєларусь!" іронічно скандують: "А-гур-баш!". Це ім"я однієї з білоруських співачок, учасниці Євробачення-2005, що проходило в Києві. Вона виступає на всіх президентських концертах. Однак через якісь проблеми була чи не єдиною, хто торік, 25 березня, не вийшов на сцену.

Напередодні мітингу багато хто в Білорусі сперечався, чи вийдуть люди на вулиці. Вийшли. Навіть пенсіонери, яких завжди ставлять як приклад так званого білоруського добробуту.

— Чому прийшла? Хай краще мені старій по голові дадуть, ніж молодим! — пояснює одна з літніх демонстранток.

Багато хто спостерігає за ходою з вікон. Подекуди на балконах вивішені біло-червоно-білі прапори.

За колонами демонстрантів їдуть автобуси. Міліція пропонує учасникам сідати в них, аби швидше під"їхати до місця мітингу. Правоохоронцям не довіряють. У транспорт ніхто не сідає.

— Знаємо ми ваші автобуси, — каже один із лідерів опозиції 59-річний Олександр Лебедько. — У них кінцева зупинка — вулиця Окрестина.

Там знаходиться слідчий ізолятор, куди торік 300 чоловік потрапили на 15 діб за участь у "міському майдані".


Раптом у натовпі з"являється чутка, що в інших частинах міста ОМОН почав бити демонстрантів. Вулицею один за одним, обганяючи колону, проїжджають сірі "автозаки". У народі їх називають в"язницями на колесах. У такі завжди забирають мітингувальників.

Солідарність із демонстрантами як можуть виражають представники європейських країн. Посли та їхні помічники проїхали поряд із колоною на посольських авто до Академії наук.

Там уже зібралося понад 10 тис. осіб. За академією на подвір"ї стоять 13 "автозаків" повних ОМОНівців, готових охороняти "громадський порядок". Демонстрантів могло бути більше. Багато хто не може дістатися до метро. Цього дня потяги не зупиняються на станціях пересадки. Люди добираються обхідними шляхами.

Сам мітинг біля Академії наук пройшов більш-менш спокійно. Сюрпризи чекали тих, хто вирішив пройтися до місця одного з офіційних концертів "За незалежну Білорусь", біля станції метро Восток.

Щойно колона молоді підійшла — захід завершили. Глядачам запропонували сісти в автобуси й додивитися концерт в іншому кінці міста. Усіх, хто не поїхав, почали обливати водою з поливальних машин.

Надвечір стало відомо, що ОМОНівці затримали близько ста осіб, розігнали кілька тисяч.


Лукашенко набрав 82,6 відсотка голосів


— Останні вибори ми сфальсифікували, — заявив 23 листопада президент Білорусі Олександр Лукашенко, 53 роки. — За мене проголосувало 93,5 відсотка, але ми зробили трохи менше — 83. Просто Європа сказала, що це не європейський відсоток.

Перші протестувальники почали збиратися на центральній площі Мінська торік 19 березня, одразу після виборів. Тоді вийшло 10 тис. осіб, вони розмістили кілька десятків наметів.

Найбільша сутичка з міліцією відбулася 24 березня. Демонстрантів розганяли гумовими киями, водометами і сльозогінним газом. Тоді затримали близько 300 осіб разом з опозиційним кандидатом Олександром Козуліним. Ще кілька десятків потрапили до лікарень.


Олексій МИКУЛЬСЬКИЙ

Зараз ви читаєте новину «Білоруси відзначили річницю "мінського майдану"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути