пʼятниця, 23 листопада 2007 17:30

Археологи знайшли печеру засновників Риму

Італійські археологи стверджують, що знайшли грот, де, за давньоримським міфом, вовчиця вигодувала майбутніх засновників Риму.

За легендою, Рема та Ромула, синів бога війни Марса та жриці Реї Сильвії, врятувала від голодної смерті вовчиця. Хлопчики виросли, заснували місто. Потім вони не могли вирішити, хто буде головним, і Рем убив брата.

Згадки про грот зустрічалися в творах багатьох римських істориків та поетів. Однак віднайти це місце донедавна нікому не вдавалося. Нарешті італійські археологи знайшли його під час реставрації палацу імператора Августа на Палатінському пагорбі.

Грот уперше побачили 2001 року. Але тоді він не зацікавив науковців, тож його просто закрили на реставрацію. Лише нині, коли роботи з відновлення палацового комплексу закінчилися, невелике приміщення ретельно дослідили. Археологи побачили, що грот повністю відповідає описам у міфах та пізніших переказах.

Печера заввишки 8 м прикрашена мушлями, мозаїками та мармуром. На стелі — зображення білого орла, який є символом римської влади. Підлога була вкрита кістками. Вчені вважають, що це сліди давньоримського свята Люперції, що відбувалося щороку 15 лютого. На ньому молоді нащадки благородних римських родів проводили жертвоприношення вовчиці-годувальниці.

— Ви можете уявити собі наше захоплення — ми ледь не плакали. Ми зрозуміли, чому Август вирішив будувати палац саме тут. Він хотів жити на тому місці, де почалася історія Риму, — каже професор Джорджио Крочі, голова археологічної команди.

Увесь Палатінський пагорб забудований палацами та античними пам"ятками, починаючи з VIII ст. до н.е., а також середньовічними фортецями та віллами доби Відродження. В лютому наступного року реставрація пагорбу завершиться. Тоді печеру зможуть побачити всі бажаючі.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли печеру засновників Риму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути