понеділок, 19 травня 2008 19:03

Японський робот диригував оркестром

  Асімо наслідував рухи справжнього диригента оркестру. Їх записали на відео і занесли в пам’ять робота
Асімо наслідував рухи справжнього диригента оркестру. Їх записали на відео і занесли в пам’ять робота

Японський робот Асімо диригував Детройтським симфонічним оркестром у США. Під його керівництвом оркестр виконав композицію "Неможлива мрія" композитора Мітча Лея.

Андроїд Асімо, над яким японська компанія "Хонда" веде розробки з 1986 року, запрограмований на різні функції. Робот може бігати, відповідати на прості запитання, пізнавати обличчя та виконувати команди. Рухи Асімо вважають ледь не досконалими — він майже повністю копіює людину.

Музиканти кілька разів проводили репетиції під керівництвом 1,5-метрового заввишки робота. Кажуть, що не сподівалися побачити такі досконалі рухи. Однак Асімо не здатний діяти інтерактивно і реагувати на дії музикантів. Кілька разів, коли оркестр мав пришвидшити темп, робот диригував повільно.

Вийшовши на сцену, Асімо вклонився публіці і сказав: "Доброго дня всім". Робот імітував диригента Детройтського оркестру. Перед виступом його рухи записали на відеокамеру, а потім запис занесли в пам"ять Асімо.

Андроїд неодноразово виступав перед публікою. Так, 2002 року він відкривав торги на фондовій біржі у Нью Йорку. 2004-го подарував королеві Данії квіти і трохи поспілкувався з нею датською.

Японські розробники працюють над різними моделями роботів. Здебільшого завданням андроїдів стане допомога людям у побуті. Асімо можна буде запрограмувати на миття посуду або читання казок дитям. За підрахунками японських експертів, за 17 років у країні стане на 16% менше працездатного населення. Робітників планують замінити роботами, які не потребуватимуть ані відпочинку, ані зарплатні.

Зараз ви читаєте новину «Японський робот диригував оркестром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути