Ексклюзиви
пʼятниця, 21 вересня 2007 15:41

Японські високі технології нікому не потрібні

В одному з будинків для престарілих японського міста Кіото працює робот на ім"я Іфбот. Він уміє підтримувати розмову, співати, виражати подобу емоцій і навіть жартувати.

Керівництво закладу придбало машину за $4300, щоб розважити своїх підопічних. Але згодом виявилося, що складний робот їм не потрібен. Вони втратили інтерес до нього вже через місяць.

— Більшості літніх людей роботи видаються занадто складними й непрактичними, — розповідає соціальний працівник із токійського університету Рут Кемпбелл. — Насправді їм потрібні прості речі, які допомагали б пересуватися будинком, прийняти ванну, дійти до туалету.

За прогнозами соціологів, до середини цього століття люди похилого віку становитимуть 40% населення Японії. Виробники високотехнологічної продукції запропонували їм роботів, щоб вони не почувалися самотніми. Машини мали стати новими членами родини й створити ілюзію живого спілкування.

Найбільшим ринковим провалом був рожевий робот-пес, який міг вимірювати кров"яний тиск, рівень цукру в крові та температуру тіла. Через низький попит його зняли з продажу. Компанія-виробник замість механічних собак почала випускати телефони з великими кнопками.

— Коли йдеться про те, як впроваджувати складні технології на ринок, ми завжди натрапляємо на одні й ті ж проблеми, — говорить Мєко Охсуга, інженер-біомедик з Інституту високих технологій у місті Осака. — Роботи дуже дорогі й складні у використанні. Літні люди не можуть собі їх дозволити. До того ж вони їм не потрібні.

Зараз ви читаєте новину «Японські високі технології нікому не потрібні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути