Ексклюзиви
пʼятниця, 27 серпня 2010 05:12

Американець зібрав 5200 термометрів

Автор: фото з сайта www.flickr.com
  Сувенірні, одні з найстаріших термометрів із колекції американця Діка Портера
Сувенірні, одні з найстаріших термометрів із колекції американця Діка Портера

Американського пенсіонера занесли до Книги рекордів Гіннеса за найбільшу колекцію термометрів. 83-річний Дік Портер назбирав 5200 їхніх різновидів.

Колишній вчитель фізики живе у місті Онсет штату Массачусетс, на півночі атлантичного узбережжя США. Експонати тримає у підвалі. Маленький дім на березі Іст Рівер купили з дружиною 1966-го за $900. Відтоді там і живуть. Дік збирає термометри 40 років. Кожне поповнення у колекції відзначає на спеціальному лічильнику. Градусники лежать на полицях. Ними обвішані стіни підвалу та вхідні двері.

Кілька термометрів продав президенту міжнародної метеорологічної служби "АккуВезер" Джоелу Маєрсу. Тисячі приладів подарував коледжу в штаті Пенсильванія. Там міститься центр дослідження атмосферних змін.

Оцінити зібране можуть усі охочі. "Музей термометрів Портера" завжди відкритий, якщо Дік вдома. Вхід — безкоштовний. Власник приймає відвідувачів 17 років. За цей час колекцію оглянули 4 тис. людей.

— Термометри можна й по-різному використовувати, — каже Дік. — Наприклад, дарувати як сувенір чи носити як прикрасу. У колекції маю сережки у вигляді термометрів. Вони точно показують температуру.

Портера часто запрошують читати лекції про історію приладів по всій країні.

— Такі музеї не для кожного туриста, — говорить відвідувач Воррен. — Тісна кімната завалена експонатами. Але про кожну річ власник може розповісти багато. Аби потрапити до музею, треба просто домовитися з ним про зустріч.

Музей Діка Портера містить градусники з усіх американських штатів та континентів. Найдорожчий експонат коштував йому $60. Антикварний прилад є частиною підвісного підсвічника, зробленого 1887 року.

Зараз ви читаєте новину «Американець зібрав 5200 термометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути