Ексклюзиви
четвер, 10 липня 2008 17:38

Албанію і Хорватію прийняли до НАТО

Албанія та Хорватія приєдналися до Північноатлантичного альянсу. 26 послів країн-членів НАТО підписали в середу відповідні документи у Брюсселі.

Рішення про прийняття ухвалили на саміті в Бухаресті 3 квітня. Обидві країни протягом восьми років виконували умови вступу до НАТО.

Президент Хорватії Степан Месич запевняє, що тепер у ці країни спрямовуватимуть значні іноземні інвестиції. Саме з цієї причини майже 60% хорватів та албанців підтримали ідею вступу. Однак в обох країнах противники НАТО й досі вимагають проведення референдумів.

Республіки вперше візьмуть участь у засіданні Альянсу на ювілейному 60-му саміті 2009-го.

Заявки на Бухарестському саміті подавали також Україна, Грузія та Македонія. Їх розгляд  перенесли на грудень цього року. Україні запропонували досягти більшої підтримки ідеї вступу до НАТО населенням, Грузії — вирішити конфлікт із Абхазією та Південною Осетією, а Македонії — врегулювати суперечки із Грецією щодо назви країни. Остання не визнає назву "Македонія", оскільки має однойменну область.

Зараз ви читаєте новину «Албанію і Хорватію прийняли до НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути