Ексклюзиви
вівторок, 23 липня 2019 06:06

"Я сама люблю дачу, люблю збирати гриби, але замість цього вже цілий місяць збираю підписи"

Більш як 22 тисячі москвичів зібралися у суботу на найбільшому за останній час мітингу російської опозиції. Збиралися під гаслом "За допуск до виборів". На узгодженій із владою акції силовики затримали щонайменше шістьох людей. Серед них одного неповнолітнього, іншому учасникові мітингу зламали руку.

Приводом до акцій протесту, що тривають третій тиждень поспіль, стала відмова реєструвати всіх незалежних кандидатів на виборах до Московської міської думи. У фальсифікації підписів звинувачують Любов Соболь, Іллю Яшина, Дмитра Гудкова, Юлію Галяміну, Івана Жданова, Сергія Митрохіна та Костянтина Янкаускаса.

— Люди в суботу, в таку хорошу погоду не поїхали на дачу, а пішли на мітинг за свою свободу вибору, — виступає кандидатка до Мосміськдуми Анастасія Брюханова. — Взагалі-то я сама люблю дачу, люблю збирати гриби, але замість цього вже цілий місяць збираю підписи.

Графологи московської виборчої комісії наполягають, що виявили 21% бракованих підписів за Брюханову. Зокрема і підпис її матері.

— Вся ця історія про те, що вони нам кажуть: "Ви ніхто! Вас немає!". Але ми на цій площі — і ми є! — завершує Брюханова.

— Ми є! — скандують їй у відповідь.

Щоби потрапити на мітинг на проспекті Сахарова, людей змушують проходити крізь рамки металошукачів.

Кандидат у депутати Мосміськдуми Костянтин Янкаускас зі сцени обвинувачує правоохоронців у тому, що вони навмисно затягують пропуск людей.

— Хочу звернутися до співробітників поліції і Росгвардії, які мають намір затримати людей на рамках, — починає він. — Ви їсте гнилі капусту і картоплю, якою вас годує Золотов (натякає на розслідування російського опозиціонера Олексія Навального про держзакупівлі для Росгвардії під керівництвом Віктора Золотова неякісних харчів за завищеними цінами. — ГПУ). Ми тут за достоїнство, в тому числі ваше. Припиніть негайно і пустіть людей на мітинг!

"Пропускай!" — скандують присутні. Останнього тижня ця кричалка отримує черговий зміст — від вимоги допустити до виборів і бажання зайти в московську виборчу комісію до права потрапити на мітинг.

Кандидатку в Мосміськдуму Любов Соболь зустрічають криками "За Любов!". Останні дні вона відмовлялася виступати через погане самопочуття. Сьогодні вийшла на сцену, на сьомий день голодування.

— Нам говорили, що в опозиції два відсотки підтримки, — каже Соболь. — Що в опозиції немає позитивного порядку денного. Що ми не зберемо підписи. Але ми змогли. Ми зібрали в напівпорожній Москві наші підписи. Чесно і законно. І зараз мені говорять, що у мене браку більше, ніж у Буликіна (футболіст, протеже нинішнього мера Москви на виборах. — ГПУ) і Павука (Сергій Троїцький на прізвисько Павук — одіозний музикант, також претендує на пост очільника столиці РФ. — ГПУ). Що мої підписи — малювання. Що підпис моєї сестри, яка живе в Пресненському районі, — малювання!

Виступ забирає у Любові Соболь багато сил. Інтерв'ю після цього вона давала, сидячи на стільці.

— У зв'язку із попереднім оратором я не можу вас не запитати: чи можна заборонити Любов? — ставить питання учасникам протесту Олексій Навальний.

— Ні! — відповідають йому.

— Чи можуть графологи заборонити Любов? Робочі групи можуть заборонити Любов? Ми зібралися тут заради любові і закону.

Навального чекали на протестах із минулої неділі. Олексій пояснює відсутність тим, що його б одразу затримали, а він не хотів робити такого подарунка московській владі. Нещодавно він відсидів чергові 10 діб за участь у неузгодженому марші на підтримку Івана Голунова (журналіста-розслідувача незалежного інтернет-видання "Медуза" звинувачували у нібито збуті наркотиків. Завдяки суспільному розголосу за п'ять днів справу закрили. — ГПУ).

Навальний зізнається зі сцени, що ревнує до уваги влади щодо незалежних депутатів:

— Раніше я був ексклюзивним хлопцем. Мене влада не бачить, я для них офіційно ніхто. Потім на вибори (президента 2018 року. — ГПУ) не пустили Яшина і Гудкова. Я думаю: блін, Діма, Ілля, не треба лізти на мій п'єдестал, — говорить політик під сміх протестуючих.

— А два тижні тому ще 28 осіб визнали ніким — їхнє існування не визнали графологи. "Людьми другого сорту" вважають і 150 тисяч чоловік, які залишили підписи за незалежних кандидатів, — про­довжує Навальний.

— Мені стає вже тісно, але я знаходжу в цьому ­великий плюс. Нарешті ми разом! Нарешті ми однієї крові.

Навальний обіцяє разом зі своїми прихильниками вийти до мерії наступної суботи, 27 липня, якщо опозиційних кандидатів не зареєструють.

Рамки металошукачів о 16:00 починають вимикати і згортати, хоча всі охочі не встигли потрапити на мітинг. Він завершується пропозицією освистати чинну владу. Тисячі протестувальників одночасно дмуть у видані організаторами свистки.

За матеріалами "Новой газеты"

Зараз ви читаєте новину «"Я сама люблю дачу, люблю збирати гриби, але замість цього вже цілий місяць збираю підписи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути