вівторок, 14 серпня 2007 14:17

107-річна мільйонерка живе на 96 доларів на місяць

Автор: фото: REUTERS /Claudia Daut
  Кубинець Еліо Ґарсія робить зачіску своїй хрещеній матері 107-річній Мері МакКарті з Канади. Жінка 62 роки живе на Кубі. Через напружені відносини між країною і США вона не може отримати свої гроші з американського банку
Кубинець Еліо Ґарсія робить зачіску своїй хрещеній матері 107-річній Мері МакКарті з Канади. Жінка 62 роки живе на Кубі. Через напружені відносини між країною і США вона не може отримати свої гроші з американського банку

Канадійка Мері МакКарті, 107 років, разом із чоловіком-мільйонером 62 роки тому переїхала до столиці Куби Гавани. Тоді вона жила в розкішному будинку, відвідувала світські вечірки, проводила час із представниками вищих кіл республіки.

Коли 1951 року чоловік помер, вона успадкувала його банківські рахунки в американському Бостоні, а також будинок та взуттєву фабрику в Гавані.

Через 8 років до влади на Кубі прийшов Фідель Кастро — прихильник соціалістичного устрою. Тоді майже всі багаті приватні власники залишили острів. Але Мері МакКарті вирішила залишитись. Вона сподівалася, що режим Кастро протримається недовго.

— Я лишилась на Кубі, бо мій чоловік тут помер. Я успадкувала його власність, — говорить МакКарті. — До того ж у мене не було родичів у Канаді. І я люблю кубинців, вони найкращі люди у світі.

Через якийсь час на Кубі почали забирати приватні підприємства у державну власність. Тоді Мері МакКарті втратила свою фабрику та грошові вклади на $4 млн. Її рахунок в банку Бостона заморозили, коли США ввели санкції проти Куби.

У жінки залишився лише будинок "Вілла Мері", в якому вона живе й досі. Про колишню розкіш нагадують пави в саду, старі меблі та розбите фортепіано. На стіні у вітальні висять привітання зі 100-річним ювілеєм від Папи Римського Івана Павла II, британської королеви Єлизавети та колишнього прем"єра Канади Жана Кретьєна.

Зараз Мері МакКарті прикута до інвалідного візка. 2002 року вона зламала стегно й відтоді не може ходити. Іноді до неї навідуються гості, для яких вона одягає атласну сукню, шовкову блузу й шифонову шаль. На губах червона помада, на шиї — пластикові прикраси. Справжні коштовності — в Америці.

Мері просить теперішнього президента США Джорджа Буша повернути гроші з її рахунка в американському банку, щоб гідно дожити решту життя. Але це можна зробити, тільки якщо жінка повернеться до Канади. Генеральний консул Канади в Бостоні добився лише, щоб із січня цього року вона отримувала щомісяця по $96 зі свого рахунку.

— Гроші мені потрібні лише для того, щоб купувати ліки та платити лікареві, — говорить Мері МакКарті. — Я навіть солодощів не буду за них купувати.

Зараз ви читаєте новину «107-річна мільйонерка живе на 96 доларів на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути