середа, 05 січня 2022 04:37

Засновницю "революційного" стартапу засудили до 20 років тюрми

Засновницю "революційного" стартапу засудили до 20 років тюрми
2015-го Theranos опинилась у центрі скандалу. Фото: Reuters

У США засновницю скандального стартапу Theranos Елізабет Голмс визнали винною у шахрайстві.

Жінці, чиї статки оцінювали у $4,5 млрд, загрожує до 20 років тюрми, пише The Guardian.

"Присяжні визнали Голмс винною за чотирма з 11 обвинувачень. Зокрема, у шахрайстві з інвесторами. За трьома звинуваченнями щодо обману пацієнтів та видавання неточних результатів аналізів її виправдали, одне звинувачення з Голмс зняли упродовж кількамісячного розгляду справи. Ще за трьома пунктами присяжні не дійшли згоди", - йдеться у повідомленні.

Голмс не визнає себе винною та планує оскаржувати рішення присяжних. У 19 років вона покинула навчання на хімічній інженерії в Стенфордському університеті й заснувала компанію Theranos.

Компанія анонсувала революційну технологію, за допомогою якої можна буде робити сотні тестів для перевірки здоров'я лише за однією краплею крові. Створена у 2003 році Theranos так і не виконала своїх амбітних обіцянок, хоча Голмс і намагалася переконати інвесторів у протилежному.

За цей час у стартап вклали мільярди доларів: до інвестування долучились зокрема медіамагнат Руперт Мердок і технологічний магнат Ларрі Еллісон. На момент розквіту компанію оцінювали у $9 млрд. Forbes у 2014 році назвав Голмс наймолодшою мільярдеркою, яка "зробила себе сама".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фейкова мільйонерка родом з Росії оригінально розплатилася з боргами

2015-го Theranos опинилась у центрі скандалу. Журналіст Wall Street Journal виявив, що компанія використовує стандартні технології проведення аналізів, а не революційні, до того ж її тести мають серйозні неточності. Того ж року журнал Entrepreneur назвав Голмс найгіршою підприємицею. Після скандалу 2018-го компанія збанкрутіла та закрилась.

Державна прокуратура Естонії офіційно висунула звинувачення колишній очільниці міністерства освіти Естонії Майліс Репс у привласненні бюджетних коштів, а також у шахрайстві.

Зараз ви читаєте новину «Засновницю "революційного" стартапу засудили до 20 років тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути