середа, 21 лютого 2018 11:47

Запропонували альтернативний проект "антибандерівського" закону

Запропонували альтернативний проект "антибандерівського" закону
У польському Сеймі представили проект поправок до закону про Інститут нацпам'яті. Фото: wz.lviv.ua

Опозиційна партія "Громадянська платформа" представила у польському Сеймі свій проект поправок до закону про Інститут нацпам'яті.

Гжегож Схетина, голова польської опозиції, заявив, що польська історична політика "не може писатися під диктовку Кремля, який хоче посварити нас з ключовими союзниками та сусідами". Про це повідомляє Onet.pl.

Він підкреслив: "Складаємо поправки до закону про Інститут національної пам'яті, які виправлять помилки попередніх поправок. Польський парламент повинен відреагувати ну цю ситуацію. Заява держсекретаря США Рекса Тіллерсона, рішення Верховної Ради України, зрештою жорстка заява прем'єра Ізраїлю Бенджаміна Нетаньяху - все це показує, де ми зараз є і до чого призводить бездумна політика уряду ПіС".

Він пояснив, що в запропонованих змінах йдеться про криміналізацію формулювання "польські табори смерті" та злочини, вчинені на території колишніх східних областей. І додав: "У нашому проекті ми також говоримо про те, що трапилося з поляками, депортованими в Сибір. Ми вказуємо ці записи, щоб показати, що ми в Польщі повинні писати нашу історичну політику".

Зазначається, що проект вже направили до президента Анджея Дуди. Опозиціонери мають час до кінця місяця. Адже з березня закон має набрати чинності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антибандерівський закон викличе антипольські настрої в Україні - Дещиця

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький поставив гетьмана Богдана Хмельницького на один щабель із нацистами.

Про це йшлося у його доповіді 11 лютого під час зустрічі у публічній бібліотеці з жителями Хелма, повідомляє "Leopolis".

Зараз ви читаєте новину «Запропонували альтернативний проект "антибандерівського" закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути