Ексклюзиви
четвер, 05 серпня 2021 07:02

За порятунком 33 шахтарів спостерігали мільйони людей 

За порятунком 33 шахтарів спостерігали мільйони людей 
Фото рудника здалеку з кількома рятувальниками / Diego Grez

5 серпня 2010 року на чилійській шахті Сан-Хосе мідно-золотих копалень в пустелі Атакама стался обвал. 33 людини опинилися в пастці на глибині 700 м під землею і в 5 км від входу в шахту через спіральні підземні пандуси. Їх врятували через 69 днів, що зробило чарівну історію новиною не тільки в Чилі, а й в усьому світі.

Після того, як державна гірничодобувна компанія Codelco взяла на себе рятувальні роботи від власників копальні, вони пробурили розвідувальні свердловини. Через 17 днів після аварії знайшли записку, приклеєну до бурового долота, витягнену на поверхню: "Ми живемо в схованці, нас 33".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На шахті стався обвал: що відомо

Три окремі бригади бурових установок, майже всі урядові міністерства Чилі, космічне агентство США, НАСА і дюжина корпорацій з усього світу співпрацювали в рятувальних роботах. 13 жовтня 2010 років людей по одному підняли на поверхню в спеціально збудованій капсулі. Це, за оцінками, дивилися онлайн 5,3 млн осіб у всьому світі. За деякими винятками всі шахтарі були в хорошій медичній формі без будь-яких очікуваних довгострокових фізичних наслідків.

Приватні пожертвування покрили третину вартості рятувальних робіт в розмірі $20 млн. Решта надійшла від власників шахт і уряду Чилі.

Попередня геологічна нестабільність на старому руднику і довгий список порушень техніки безпеки власниками рудника, привели до серії штрафів і нещасних випадків, в тому числі восьми смертельних випадків, протягом десятка років перед тією аварією.

Після трьох років судових процесів, розслідування було завершено в серпні 2013 роки без пред'явлення будь-яких звинувачень.

Зараз ви читаєте новину «За порятунком 33 шахтарів спостерігали мільйони людей ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути