Ексклюзиви
четвер, 23 січня 2020 10:11

Вершники Апокаліпсису: генсек ООН назвав чотири загрози людству

Вершники Апокаліпсису: генсек ООН назвав чотири загрози людству
Антоніу Гуттереш назвав чотири основних загрози людству. Фото: unaids.org

Світ стикається із загрозами, пов'язаними з геополітичною напруженістю, кліматичною кризою, глобальною недовірою й технологічними проблемами. Це "чотири вершники", що кидають виклики прогресу XXI століття і майбутньому людства.

Заяву генерального секретаря ООН у середу на неофіційному брифінгу в Генеральній асамблеї наводить Укрінформ.

Перший вершник, за словами Антоніу Гуттереша, має форму "найвищої глобальної геостратегічної напруженості, свідком якої було людство за останні роки".

"Руйнівні конфлікти призводять до повсюдних страждань. Терористичні атаки завдають непоправної шкоди. Наростає ядерна загроза. Війни і переслідування змушують людей залишати свої будинки більше, ніж будь-коли після Другої світової війни. Реальним залишається ризик Великого Перелому", - сказав він.

Гутерреш попередив, що світ стикається з "екзистенціальною кліматичною кризою, оскільки підвищення температури продовжує бити рекорди".

"Минуле десятиліття було найспекотнішим за всю історію спостережень, - зазначив він, додавши, що близько мільйона видів рослин і тварин в найближчій перспективі - під загрозою зникнення. - Наша планета горить".

Третім вершником генсек ООН назвав глобальну недовіру суспільства: "Все більше людей переконані, що глобалізація не працює для них. З ростом нерівності довіра до політичних структур падає".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ООН заговорили про фінансову кризу

За його словами, жінки вимагають рівності і свободи від насильства і дискримінації. Наростає ворожість до біженців і мігрантів.

Четвертий вершник - це "темна сторона цифрового світу".

"Технологічні досягнення рухаються швидше, ніж наша здатність реагувати на них або навіть розуміти їх. Незважаючи на величезні переваги, нові технології використовуються для вчинення злочинів, розпалювання ненависті, фальсифікації інформації, утисків і експлуатації людей і втручання в приватне життя", - зазначив Гуттереш.

Вн зазначив, що світ не готовий до глибокого впливу Четвертої промислової революції на ринок праці і саму структуру суспільства. А "чотири вершники" можуть поставити під загрозу кожен аспект майбутнього світу.

Генсек ООН закликав міжнародне співтовариство зробити 2020-ті десятиліттям дій, а 2020-й - роком прийняття рішень.

"Я звертаюся до всіх держав-членів з особливим закликом: слухайте людей. Відкривайте нові канали для всіх, щоб їх почули ... Поважайте свободу мирних зібрань і висловлення думок. Захистіть суспільний простір і свободу преси", - підкреслив він.

Третього дня Всесвітнього економічного форуму в швейцарському Давосі обговорять низку питань геополітики, економіки, науки і технологій. Завершує третій день Форуму спеціальне звернення Антоніо Гутерреша, Генерального секретаря ООН.

Зараз ви читаєте новину «Вершники Апокаліпсису: генсек ООН назвав чотири загрози людству». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути