Ексклюзиви
пʼятниця, 12 листопада 2021 09:39

Ведуть під дулами автоматів: як мігранти долають шлях до Білорусі

Ведуть під дулами автоматів:  як мігранти долають шлях до  Білорусі
Біженці прибувають до Білорусі із країн "з міграційним ризиком". На території цих держав створені вербувальні центри, де людям гарантують за певну плату відправити їх до країн Євросоюзу, зокрема Німеччини. Фото: reuters.com

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський описав механізм, яким користуються біженці із країн Близького Сходу, щоб потрапити в Євросоюз через Мінськ.

Біженці прибувають у Білорусь із країн "з міграційним ризиком", у яких немає бойових дій. На території цих держав створені вербувальні центри, де людям гарантують за певну плату відправити їх до країн Євросоюзу, зокрема в Німеччину, розповів Монастирський в ефірі ток-шоу "Право на владу".

"Людей переправляють до Мінська літаками як туристів", - каже Денис Монастирський.

У Білорусі їх утримують у санаторіях, таборах, у терміналах. Після чого під дулами автоматів їх супроводжують до кордону. Перевозять мігрантів автобусами.

"Після цього вони переходять до атаки. Ми бачили відео, де вони намагаються повернутися до того місця, звідки вийшли. Їм військові англійською мовою кричать "гоу бек!" - тобто повертайтесь у тому напрямку, куди ми вас ведемо. А ведуть вони до польського кордону", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруські силовики кидали їжу в натовп голодних мігрантів

За словами Монастирського, тисячі чоловіків, жінок і дітей, які перебувають за декілька метрів від польського кордону, становлять глобальну небезпеку. Раніше така ситуація була на кордоні з Литвою. І невдовзі може виникнути й на українському кордоні.

За даними польських прикордонників, упродовж останніх кількох місяців вони зупинили понад 27 тис. спроб перетинання державного кордону з Польщею.

Німецькі прикордонники кажуть про різке зростання незаконних мігрантів, яких вони зупиняють на польсько-німецькому кордоні. Таких за останні тижні було понад 7 тис.

8 листопада в мережі оприлюднили кадри, як натовп мігрантів у Білорусі йде до польського кордону. Білоруські військові із собаками зігнали мігрантів з дороги до лісу. До КПП вони не дійшли.

Влада Польщі привела в бойову готовність сили територіальної оборони, а президент Анджей Дуда скликав екстрену нараду з урядовцями.

Кордон Польщі з Білоруссю захищають приблизно 13 тис. військовослужбовців. Вони допомагають прикордонникам уздовж цієї ділянки рубежу.

Зараз ви читаєте новину «Ведуть під дулами автоматів: як мігранти долають шлях до Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути