Ексклюзиви
вівторок, 02 березня 2021 08:01

В теракті загинули щонайменше 178 людей

В теракті загинули щонайменше 178 людей
Одна з жертв теракту в місті Кербела, 2 березня 2004-го / Getty Images

2 березня 2004-го терористична організація "Аль-Каїда" провела в Іраку ряд терактів, внаслідок яких загинули щонайменше 178 осіб і отримали поранення щонайменше 500 іракських шиїтів, які святкували свято Ашура. Теракти стали одними з найбільш смертоносних від часу окупації Іраку західними союзниками і повалення режиму Саддама Хусейна в 2003-му.

У місті Кербелі було 9 вибухів, стрільба з мінометів, гранат і ракет, в результаті чого загинуло більше 100 людей. У результаті 3-х вибухів біля храму Кадхімія в Багдаді загинули ще 58 осіб. У цьому нападі брали участь бойовики, заміновані авто і десяток терористів-смертників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Союзники розпочали наземну операцію

Одне авто з вибухівкою було перехоплено при спробі в'їзду в Басру. Також зупинили 2-х терористів-смертників в Кербелі та кількох в Багдаді. Терористи, озброєні ракетами і стрілецькою зброєю, мали добити поранених в результаті вибухів, а також заманити в пастку тих, хто хотів врятуватися втечею від бійні.

Сунітська "Аль-Каїда", яка вважає шиїтський іслам єрессю, була визнана винною в терактах.

США, Велика Британія та союзники вторглися в Ірак, щоб скинути режим диктатора Саддама Хусейна 20 березня 2003 року. Мотивом було те, що начебто в режиму Хусейна є зброя масового знищення, якої проте так і не знайшли.

Дві третини іракців сповідують шиїзм, а третина сунізм. Попри те, що союзники швидко скинули режим Хусейна, їх вторгнення спричинило до початку громадянської війни в країні. Групи шиїтів і сунітів почали воювати один із одним, а також із новою іракською владою та силами союзників. Сили США та союзників вивели з Іраку восени 2011-го.

Жертвами війни стали понад 4,4 тис. американців, близько 27 тис. повстанців, 16 тис. іракських поліцейських і до 1 млн цивільних іракців.

Зараз ви читаєте новину «В теракті загинули щонайменше 178 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути