пʼятниця, 16 квітня 2021 09:20

Унаслідок вибуху в порту загинули майже 600 людей

Унаслідок вибуху в порту загинули майже 600 людей
Один із кораблів знищений вибухом катастрофи / Wikipedia

16 квітня 1947 року гігантський вибух стався під час завантаження добрив на вантажне судно Grandcamp в місті Техас, США. Майже 600 людей загинули й тисячі зазнали поранень, коли корабель буквально рознесло на шматки.

Аміачну селітру використовували як вибухову речовину в армії США під час Другої світової війни. Після війни її виробництво переформатували на добрива в сільському господарстві. Проте в повоєнні роки заходи безпеки під час транспортування значно послабили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від вибуху корабель вагою 4 тис. тонн викинуло на берег

16 квітня на судно в Техасі завантажували аміачну селітру, тютюн і боєприпаси. Куріння сигарет офіційно заборонялося, проте це було звичайною справою для вантажників у доках. Лише за 2 дні до вибуху сигарета спричинила пожежу в доках. Уранці 16 квітня в глибині одного з трюмів Grandcamp помітили дим.

Для гасіння використали воду й вогнегасник. Шланги не використовували через страх зіпсувати вантаж. На корабель завантажили 2300 т. У той час як боєприпаси зняли з корабля, екіпаж спробував обмежити подачу кисню в трюм, сподіваючись загасити пожежу. Вони не розуміли, що через хімічний склад нітрату амонію йому не потрібен кисень для горіння.

Приблизно о 09:00 у трюмі спалахнуло полум'я. Через кілька хвилин - вибухнуло. Вибух почули за 240 км. Він був настільки потужним, що 1,5-тонний якір корабля знайшли за 3 км від нього. Сила вибуху викинула ще один корабель із води. Люди, які працювали в доках, загинули миттєво.

Шматки горілого сміття пошкодили нафтопереробні заводи навколо. Сусідній хімічний склад Monsanto також вибухнув, загинули 234 із 574 робітників. Майже всі, хто вижив, зазнали серйозних трав. Унаслідок вибуху також постраждав житловий масив із 500 будинків.

Загалом загинула 581 людина, 3,5 тис. були поранені. Збитки становили $100 млн. Суд зобов'язав Конгрес заплатити компенсацію 1394 жертвам. 1955 року вони отримали $17 млн. Порт перебудовали для переправлення тільки нафтопродуктів.

Зараз ви читаєте новину «Унаслідок вибуху в порту загинули майже 600 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути