Ексклюзиви
вівторок, 20 липня 2021 13:53

Важкі часи створюють найкращих союзників: що про нас пише світова преса

Gazeta.ua підготувала огляд преси - що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Україна робить великий крок до судової реформи", Atlantic Council, США

Україна зробила знаковий крок на шляху до судової реформи - депутати прийняли два закони, що мають закласти основу для перезавантаження правової системи. 13 липня Верховна Рада підтримала закон про відновлення роботи глибоко скомпрометованої Вищої кваліфікаційної комісії суддів, ВККС, і Вищої ради правосуддя, ВРП. Важливо, що в майбутньому процесі відбору братимуть участь незалежні міжнародні експерти.

Протягом останніх семи років недосконала судова система України була ахіллесовою п'ятою реформ. Після Євромайдану країна досягла прогресу в низці реформ, включаючи державні закупівлі, корпоративне управління, прозорість банківського сектора і боротьбу з корупцією. Але неефективна судова система нависла над усім, мов дамоклів меч, загрожуючи звести нанівець досягнення в боротьбі з корупцією і підірвати євроатлантичні прагнення України.

Після Євромайдану країна досягла прогресу в низці реформ. Але неефективна судова система нависла над усім, мов дамоклів меч, загрожуючи підірвати євроатлантичні прагнення України

Це призвело до значних економічних витрат. Нездатність гарантувати справжнє верховенство права стримує зростання ВВП і відлякує міжнародних інвесторів.

ВККС і ВРП контролюють призначення і звільнення суддів. Ключові обов'язки включають захист суддів від незаконного втручання інших органів і притягнення їх до відповідальності за професійні проступки, включаючи надання дозволу на їх кримінальне переслідування. Замість очищати судову систему, вони прикривали нечесних суддів і успішно блокували всі спроби реформувати судову систему.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна продає сировину для російської оборонки – що про нас пише світова преса

У 2014-2019 роках ці органи звинувачували в призначенні політично контрольованих і залежних суддів у новий Верховний суд. Критики також кажуть, що вони не змістили суддів, які переслідували учасників Євромайдану, і не діяли проти викритих у брехні в деклараціях про майно.

До 2019-го стало ясно, що реформування судової системи без зміни підходу до формування ВККС і ВРП неможливе. Ідею нового підходу підтримали реформатори в уряді, експерти громадянського суспільства і міжнародні партнери України. Венеційська комісія позитивно оцінила міжнародну участь в очищенні органів судового управління. Ці реформи відповідають очікуванням МВФ, який зробив їх однією з ключових умов поточної програми з Україною. Перезавантаження також передбачене в угоді про фінансову допомогу від ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Америка заморозила військову допомогу Україні – що про нас пише світова преса

Після кількох фальстартів судової реформи, залучення іноземних фахівців до вибору членів органів судового управління змусило багатьох серйозно поставитися до цієї реформи. Такий підхід раніше використали під час конкурсу для набору членів Вищого антикорупційного суду, і він виявився ефективним.

Щодо ВККС, три іноземних експерти увійдуть до складу відбіркової комісії з шести осіб, які оберуть 32 кандидатів для 16 офісів ВККС. Щодо ВРП, три іноземних експерта увійдуть до складу Ради з етики з шести членів, яка буде оцінювати кандидатів на основі сумлінності й складати остаточний список найкращих кандидатів.

Нові закони - перший крок на тривалому шляху до верховенства права в Україні. Ще багато слід зробити. Зачасто в історії реформ в Україні законодавство, що добре виглядало на папері, зазнавало невдачі, коли справа доходила до реалізації. Самі закони не ідеальні й містять недоліки, які противники реформи спробують використати.

Зачасто в історії реформ в Україні законодавство, що добре виглядало на папері, зазнавало невдачі

"Важкі часи створюють найкращих союзників - стратегічні відносини між Туреччиною і Україною", Daily Sabah, Туреччина

Відносини між країнами будують не на основі дружби чи ворожнечі, але політичних інтересів. У випадку України і Туреччини, обидві зацікавлені у протидії Росії на Чорному морі, й відносини між країнами зараз на порозі того, щоб стати більш стратегічними.

2014-го Росія окупувала Крим. Присутність її армії на півострові є проблемою безпеки для Києва і Анкари, тому зблизила колись далекі країни. Тісні оборонні відносини потрібні обом країнам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден назвав умову для членства України в НАТО - що про нас пише світова преса

Туреччина надає Україні оборонну зброю стандартів НАТО за ринковими цінами. Також відкрита для розвитку спільних проектів замість продажу готових систем, для виробництва турецької оборонної продукції на українській землі з передачею технологій.

Анкара відкрита для виробництва турецької оборонної продукції на українській землі з передачею технологій

Українська армія вже має в арсеналі безпілотні бойові літальні апарати Bayraktar TB2 турецького виробництва. Київ також підписав контракт на купівлю військових кораблів у Туреччині. Українські компанії теж можуть запропонувати багато. Україна поставить Туреччині основні запчастини, зокрема, двигуни для гелікоптерів. Turkish Aerospace Industries оголосила, що буде використовувати український двигун у бойовому вертольоті важкого класу ATAK 2. Україна стала альтернативою західним постачальникам. Українські двигуни також використовують у передовому бойовому дроні Akıncı.

Автор: defence-ua.com
  15 липня Військово-морські сили України отримали від турецької компанії Baykar Defence перший розвідувально-ударний безпілотний авіаційний комплекс Bayraktar TB2. Виконуватимуть розвідувальні операції та завдання з ураження противника з повітря. ЗСУ мають боєприпаси спеціально для таких цілей. На всі БПЛА нанесли зображення хижого птаха, який стане символом підрозділу безпілотних комплексів у складі морської авіації ВМС
15 липня Військово-морські сили України отримали від турецької компанії Baykar Defence перший розвідувально-ударний безпілотний авіаційний комплекс Bayraktar TB2. Виконуватимуть розвідувальні операції та завдання з ураження противника з повітря. ЗСУ мають боєприпаси спеціально для таких цілей. На всі БПЛА нанесли зображення хижого птаха, який стане символом підрозділу безпілотних комплексів у складі морської авіації ВМС

Турецький виробник буде використовувати український двигун у бойовому вертольоті важкого класу. Україна стала альтернативою західним постачальникам

"Україна. Більше влади в руках президента", Rzeczpospolita, Польща

Після семи років правління подав у відставку найбільший довгожитель, український міністр Арсен Аваков. Основною причиною було бажання посилити позиції самого президента.

Аваков - легендарний міністр. Він обійняв пост у лютому 2014 року, після перемоги української революції, пережив п'ять урядів і двох президентів. Був одним із лідерів Майдану.

Перш ніж стати революціонером, намагався діяти легально, навіть боровся за мерію Харкова. Програв і, переслідуваний тодішньою владою, втік за кордон. Два роки жив в Італії, звідки повернувся в Україну в 2012 році. Зіграв вирішальну роль у захисті Харкова від російських ополченців, які отримали підтримку з Росії. Кордон лише за 34 км від міста. Саме тоді на вулицях вперше з'явилася нецензурна кричалка фанатів: "Путін х…йло!", яка викликала фурор у країнах, які конфліктують з Росією. Наприклад, в Грузії.

Аваков також зіграв величезну роль у боротьбі з російською агресією на Донбасі, підтримавши створення добровольчих батальйонів, які становили основу оборони України на початковому етапі конфлікту.

З його відходом політика України щодо Москви не зміниться. Поточний курс, встановлений 2014-го, підтримує більшість українців. Він не змінився навіть зі зміною президента.

Звільнення Авакова кардинально змінює політичну ситуацію в країні

Звільнення Авакова кардинально змінює політичну ситуацію в країні. При всіх претензіях до роботи міністра та його відомства, не можна не визнати, що за ці сім років МВС було більше, ніж просто міністерством. Скарги на Авакова були сформульовані вже під час реформи МВС і перетворення пострадянської міліції в професійну поліцію. Одні звинувачували його в тому, що перевірка персоналу зайшла задалеко. Інші, що зробив замало. Але найбільш суперечливим були деякі розслідування.

Автор: Суспільне
  16 липня у Києві біля будівлі Міністерства внутрішніх справ зібрався мітинг, аби "відсвяткувати" відставку ексочільника МВС Арсена Авакова. "Ми щиро сподіваємося, що чинна влада усвідомлює необхідність провести реальну реформу правоохоронних органів", - заявили організатори акції
16 липня у Києві біля будівлі Міністерства внутрішніх справ зібрався мітинг, аби "відсвяткувати" відставку ексочільника МВС Арсена Авакова. "Ми щиро сподіваємося, що чинна влада усвідомлює необхідність провести реальну реформу правоохоронних органів", - заявили організатори акції

На недавній пресконференції президенту самому довелося пояснювати результати розслідування вбивства білоруського журналіста Павла Шеремета в Києві п'ять років тому. Докази, зібрані проти групи підсудних, були непереконливими. Зеленський запевнив, що, якщо в розслідуванні не буде прогресу, Аваков піде. Ймовірно, після цього вирішив відсторонити міністра. У цьому також його давно вмовляли близькі соратники, які тривалий час були в конфлікті з Аваковим.

Водночас у Києві ходять чутки, що змін у нинішньому уряді буде більше. І також можуть піти міністри оборони, юстиції і довкілля. Це пов'язано з бажанням посилити особисту владу президента. Зеленський вважає, що через два роки вже набрався досвіду, і опитування громадської думки показують, що його особиста популярність почала зростати.

Можуть піти міністри оборони, юстиції і довкілля. Це пов'язано з бажанням посилити особисту владу президента. Зеленський вважає, що набрався досвіду

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала про фейкову боротьбу Зеленського з олігархами, гарантії Німеччини щодо транспортування російського газу після завершення трубопроводу "Північний потік-2", та продаж вакцин проти коронавірусу з Польщі в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Важкі часи створюють найкращих союзників: що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути