Ексклюзиви
понеділок, 23 липня 2018 09:09

Вчені створили тривимірне неймовірне зображення мозку

Автор: znaj.ua
  Вченим вдалося створити детальну карту мозку із зазначенням більшості нейронів
Вченим вдалося створити детальну карту мозку із зазначенням більшості нейронів

Команда вчених з Каліфорнійського університету, медичного інституту Говарда Хьюза та університету Джона Хопкінса, США створила тривимірну карту високої чіткості мозку фруктової мухи. На даний момент це найбільш повна карта мозку із коли-небудь створених.

Людський мозок дуже складний у будові, тому відобразити його настільки ж детально поки що не представляється можливим, пише znaj.

Тривимірне зображення показує кожен із 100 тисяч нейронів мозку фруктової мухи. Мозок комахи розміром із макове насіння, але при цьому досить складний за будовою.

У результаті вчені змогли отримати фантастичну карту, яку можна наближати, розглядаючи окремі ділянки, які цікавлять. Настільки докладно, що можна буквально відстежити кожен нейрон.

Завдяки детальній карті мозку можна розглянути підключення кожного нейрона і більш пильно поглянути на роботу мозку.

"Мозок мухи ніколи раніше не був відображений у дозволі, яке дозволяє бачити зв'язок між нейронами. Кожен раз, коли ви дивитеся на зображення з більш високим дозволом і більшою повнотою, ви будете відкривати для себе нові речі", - пояснює один із членів команди, нейробіолог Деві-Пліч з медичного інституту Говарда Хьюза в Меріленді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таємниці мозку: чому сни забуваються та як їх запам'ятати

Щоб отримати повну картинку, дослідники використовували метод послідовної секційної електронної мікроскопії. Вони заповнили мембрани клітин важкими металами та позначили контури нейронів і синапсів, які їх з'єднують.

Після цього вчені пустили пучки електронів через мозок, які розсіювалися та відбивалися, коли потрапляли в метал. Цей процес схожий з рентгеном.

"Це дозволяє нам побачити пасма спагетті, всі заплутані разом у великій мисці, яка є мозком", - додає він.

Фінські науковці з'ясували вражаючий факт про загальний наркоз. Людина лишається в свідомості й пам'ятає все те, що відбувалося під час операції. Болю ніхто не відчував, але мозок продовжував відстежувати все, що відбувається довкола.

Зараз ви читаєте новину «Вчені створили тривимірне неймовірне зображення мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути