Ексклюзиви
четвер, 15 квітня 2021 10:05

У тисняві загинули 96 уболівальників

У тисняві загинули 96 уболівальників
Трагедія на стадіоні / The Sun

15 квітня 1989 року внаслідок тисняви на стадіоні "Гіллсборо" під час матчу за Кубок Англії між командами "Ліверпуль" і "Ноттінгем Форест", загинуло 96 людей і ще 766 зазнали поранень.

Через велику кількість охочих потрапити на півфінальний матч на момент його початку велика кількість уболівальників перебували все ще перед турнікетами стадіону. Щоб прискорити проходження на стадіон, поліція, вважаючи, що осіб без квитків не буде багато, відкрила вхідні ворота і пропустила всіх охочих у тунель, що вів на трибуну, виділену для вболівальників "Ліверпуля". Трибуни виявилися переповненими, оскільки там уже було зайняті всі місця.

На той час із метою безпеки трибуни в Англії були відділені одна від одної металевими сітками. Тому глядачі, які вже були на своїх місцях, опинилися в пастці - з двох боків їх оточувала висока сітка, а ззаду напирав натовп. Рятуючись, глядачі перших рядів почали вистрибувати з трибун на стадіон. Поліція розцінила це як хуліганські спроби вибігти на поле і проти них виставили загін поліції із собаками. На 6-й хвилині матчу навіть тим, хто був на полі, стало зрозуміло, що на трибунах коїться щось ненормальне. Матч зупинили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час похорону президента загинули 45 осіб

На трибунах виявили 93 загиблих. Понад 700 травмувалися. На стадіоні була лише одна бригада швидкої, і вона не могла надати допомогу пораненим. На виклик до стадіону прибуло 44 швидких із лікарями, проте через наявність лише одного заїзду на поле до лікарні доправили лише 14 потерпілих. Як згодом установило слідство, більшість загиблих померли на стадіоні після зупинки матчу.

Через кілька днів у пресі з'явилися перші висновки причин трагедії – влада звинуватила в усьому самих уболівальників, які начебто були п'яними, нападали один на одного, на пожежників і поліцейських. 15 квітня 1990-го опублікували звіт, який рекомендував обмежити продаж алкоголю на стадіоні, заборонити відгороджувати трибуни сітками, обладнати всі трибуни сидячими місцями.

2010 року незалежна комісія провела нове розслідування, яке встановило, що поліція фальсифікувала розслідування, щоб зняти із себе провину за погану організацію матчу й бездіяльність під час трагедії. У день публікації звіту британський прем'єр Девід Камерон у виступі в Палаті громад від імені уряду вибачився перед сім'ями загиблих за несправедливі звинувачення, яких зазнали загиблі та їхні рідні.

У Ліверпулі зведено меморіал пам'яті загиблим, біля якого щороку 15 квітня проводять меморіальну службу за участі клубу "Ліверпуль"

Зараз ви читаєте новину «У тисняві загинули 96 уболівальників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути