Ексклюзиви
пʼятниця, 02 березня 2018 18:25

У Південно-Африканській Республіці білі фермери можуть втратити свої землі

У Південно-Африканській Республіці білі фермери можуть втратити свої землі
Парламент ПАР проголосував за експропріацію земель у білого населення. Фото: Bbqboy

У Південно-Африканській Республіці парламент проголосував за експропріацію земель у білих фермерів без надання компенсації.

Про це пише The Independent.

Розолюцію висунула ліворадикальна партія "Борці за економічну свободу" (EFF), а згодом підтримала і правляча партія "Африканський національний конгрес" (ANK). Президент країни Сиріл Рамафоза також підтримує цей законопроект, його підпис означатиме остаточне прийняття й внесення змін до конституції країни.

"Ми не хочемо помсти. Але час взаємозаліків пройшов, йдеться про справедливість і про нашу гідність", - сказав Джуліус Малема, лідер партії EFF.

Зараз конституційний комітет готує висновок щодо експропріації земель, і в серпні парламент знову підніме це питання.

Апартеїд у ПАР скасували 24 роки тому, проте ще досі в країні питання землеволодіння має напружений характер. За підрахунками, біле населення володіє близько 73% придатних для сільського господарства земель, 1994-го цей показник був на 12% більший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 маловідомих фактів про політичне життя країн Африки

Експерти пов'язують підняття питання про експропріацію земель правлячою партією ANK з майбутніми парламентськими виборами. Адже конфіскація земель у білих, допоможе набрати додаткові голоси серед чорношкірого населення, якому і будуть передавати землі. Натомість критики реформи нагадують, що раніше передача фермерської землі у руки чорношкірих призвела до занепаду аграрних господарств, а у Зімбабве аналогічний законопроект призвів до затяжної економічної кризи.

Новий президент країни Сиріл Рамафоза зайняв свою посаду в середині лютого, після того як попереднього президента ПАР змусили піти у відставку.

Зараз ви читаєте новину «У Південно-Африканській Республіці білі фермери можуть втратити свої землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути