четвер, 09 липня 2020 11:21

У могилі не знайшли решток доньки й сина Миколи II

У могилі не знайшли решток доньки й сина Миколи II
Доньки Миколи II фотографуються у вітальні. 23-річну Ольгу, 21-річну Тетяну, 19-річну Марію і 17-річну Анастасію розстріляли більшовики ФОТО: Getty Images

Британські криміналісти ідентифікували рештки царя Миколи II завдяки аналізу ДНК 9 липня 1993-го. Також вдалося ідентифікувати кістки його дружини цариці Олександри і 3 доньок.

Експерти досліджували кістки, які знайшли у масовому похованні біля Єкатеринбурга за 2 роки до того.

16 липня 1918-го царську родину розстріляли більшовики. Династія Романових правила Російською імперією з 1613-го. Микола II зрікся престолу за рік до розстрілу. Подробиці того, як проходила страта, і де поховали родину, були державною таємницею. Європою ширилися чутки, що найменша донька Романових Анастасія вижила. У 1920-х кілька дівчат заявляли, що саме вони є княгинею. Найпереконливішою була Анна Андерсон. 1922-го у Берліні розповідала, що вона є Анастасією Романовою. 1968-го переїхала до США. Там померла 1984-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшовики знищили бабусину сім'ю, а вона все життя була комуністкою - Дмитро Чекалкін

1991-го, коли в Росії розсекретили частину звіту про страту Романових, історики-аматори знайшли місце, яке вважали могилою Романових. Рештки ексгумували. Російські вчені стверджували, що вони належать Романовим. Також казали, що ідентифікували череп Анастасії. Їхні заяви не були переконливими. Тоді звернулися по допомогу до британських спеціалістів.

Британці встановили, що це рештки 5 жінок і 4 чоловіків. Тоді почали шукати родичів. Ідентифікували батька, матір і трьох доньок. Вирішили, що ще четверо були прислугою. Серед решток не було кісток сина Олексія і однієї з доньок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Франциска Шанцковська пів століття вдавала із себе доньку російського царя

Щоб встановити особу Олександри, взяли кров у принца Філіпа, чоловіка королеви Єлизавети II. Він є внучатим племінником Олександри. Оскільки у них є спільні предки по материнській лінії, порівнювали мітохондріальну ДНК. Її матері передають дітям майже без змін. Аналіз показав, що це справді Романови.

1994-го британські вчені порівняли зразок тканин Анни Андерсон з рештками Романових. Паралельно американські експерти порівнювали ДНК з її волосся з царськими. Обидві команди прийшли до висновку, що Андерсон не була Романовою.

Зараз ви читаєте новину «У могилі не знайшли решток доньки й сина Миколи II». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути