пʼятниця, 24 вересня 2021 12:44

У Канаді помер останній підозрюваний у злочинах нацистів - родом із України

У Канаді помер останній підозрюваний у злочинах нацистів - родом із України
Оттава хотіла позбавити Гельмута Оберландера громадянства і депортувати, але не зуміла / Courtesy CIJA

Людина, яку вважають останнім нацистським військовим злочинцем, померла у віці 97 років в Канаді.

Хельмут Оберландер боровся зі спробами канадського уряду позбавити його громадянства через можливу участь в нацистських "ескадронах смерті". Він зізнався, що працював перекладачем у такому загоні. Але стверджував, що був примусово призваний в 17 років і не брав участі у звірствах нацистів. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівельники випадково розкопали бункер нацистів

Оберландер народився в Україні 1924 року, в етнорелігійній групі німецького походження менонітів у селі Молочанськ сучасної Запорізької області. До початку Другої світової війни жив в Україні. Після окупації німцями 1941-го був призваний у Вермахт як перекладач. Також у його обов'язки входили прослуховування і переклад радянських радіопереговорів і посередництво в переговорах з мирним населенням на окупованих територіях. Пізніше був узятий для охорони комунікацій від радянських партизанів.

Уперше став громадянином Канади 1960 року. Його смерть у будинку в Ватерлоо підтвердила сім'я. Вони кажуть, що він багато років працював забудовником, мав громадську думку й був відданий сім'ї.

"Попри труднощі в його житті, він залишався сильним у своїй вірі. Він знаходив утіху в сім'ї й мав підтримку від багатьох у громаді", - йдеться в заяві.

Оберландер приїхав до Канади 1954-го. Оттава кілька разів позбавила його громадянства і тричі намагалася депортувати з 1995 року. Щоразу він подавав апеляції. Уряд заявив, що коли він вперше подав заяву про надання громадянства, то свідомо приховав, що працював на нацистів. Його загін ніс непряму відповідальність за вбивство понад 2 млн осіб, багато з яких євреї.

У своїх апеляціях до суду Оберландер стверджував, що в нього не було іншої альтернативи, крім як працювати на німців. Він був би покараний, якби не підкорився.

Оберландер був останнім з 12 канадців, причетних до злочинів нацистської епохи. Помер до того, як уряд зміг завершити процедуру депортації.

В інтерв'ю місцевій газеті Waterloo Region Record 2000 року пообіцяв "боротися з цією справою, доки смерть не настане, або доки не закінчаться гроші, і доведеться закласти свій будинок".

У Веймарі, в Третьому Рейху, нацисти 16 липня 1937-го відкрили концтабір "Бухенвальд". За роки Другої світової війни він став одним з найбільших, після "Освенцима", табором смерті.

Зараз ви читаєте новину «У Канаді помер останній підозрюваний у злочинах нацистів - родом із України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути