неділя, 17 листопада 2019 10:03

У Білорусі почалися вибори

У Білорусі почалися вибори
в Білорусі стартували вибори / фото: https://www.radiosvoboda.org

Сьогодні у Білорусі почалися дострокові парламентські вибори - обирають депутатів Палати представників Національних зборів.

Про це повідомляє БЕЛТА.

Для участі в голосуванні в країні і за її межами відкрилися 5831 і 46 виборчих дільниць відповідно. Вони працюватимуть з 9:00 до 21:00 за київським часом. На виборах зареєстрували понад 6,88 млн людей, що голосуватимуть. Також місцевий Центрвиборчком акредитував більше 28 тис. Національних і 1 028 міжнародних спостерігачів за виборами.

Обиратимуть цього дня 110 членів нижньої палати білоруського парламенту з 513 кандидатів, які подали свої заявки на участь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Без України не буде суверенної Європи" - Туск про "любов" Макрона до Росії

Аби вибори визнали такими, що відбулися, в них повинні взяти участь не менше половини виборців, включених до списків. Явка на попередньому достроковому голосуванні, яке проходило з 12 по 16 листопада, склала 35,77%.

Палата представників Національних зборів у складі 110 депутатів обирається на чотири роки. В історії суверенної Білорусі парламентські вибори проводилися в 1995, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016 роках. Після 1995 року жодні вибори не були визнані ОБСЄ як вільні та демократичні.

Загалом влада під різними приводами зняла з виборів 13 опозиційних кандидатів, в ефір не пропускалися їхні виступи із закликами до зміни влади, імпічменту Лукашенка, в газетах обов'язкові за законом до публікації в державних ЗМІ програми кандидатів у депутати цензурували або не публікували.

Щодо підрахунку голосів, то Із 174 представників, висунутих опозиційною Об'єднаною громадянською партією в дільничні виборчі комісії, до їхнього складу включили тільки чотири. Від "Білоруського народного фронту" висували в члени виборчих комісій десятки людей, але також пройшли лише четверо.

На всіх президентських виборах із 1994 року перемагав Олександр Лукашенко. Наступне голосування за лідера країни відбудеться 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі почалися вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути