понеділок, 27 вересня 2021 14:08

Швейцарці підтримали одностатеві шлюби

Швейцарці підтримали одностатеві шлюби
Плакати перед голосуванням за одностатеві шлюби в Женеві, 23 вересня. Плакат говорить: "Любов без привілеїв, так - шлюбу для всіх" / REUTERS

Майже дві третини швейцарських виборців - 64% на референдумі підтримали одностатеві шлюби.

Швейцарія стала однією з останніх країн Західної Європи, що легалізували одностатеві шлюби. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легалізували одностатеві шлюби

Під час підготовки до голосування церковні групи й консервативні партії виступили проти одностатевих шлюбів. Заявили, що це підриває традиційну сім'ю.

Швейцарія дозволила одностатевим парам реєструвати партнерство з 2007 року, але деякі права були обмежені. Нові зміни дозволять одностатевим парам всиновлювати неспоріднених дітей, а одруженим лесбійських парам мати дітей за допомогою донорства сперми. Це робить Швейцарію 30-ю країною у світі, де дозволені одностатеві шлюби.

"Це історичний день для Швейцарії, коли йдеться про рівність одностатевих пар. А також важливий день для ЛГБТ-спільноти", - сказав Ян Мюллер із комітету кампанії "Так".

Міністр юстиції Карін Келлер-Саттер заявила, що перші одностатеві шлюби будуть укладені в липні наступного року.

"Хто кохає один одного й хоче одружитися, зможе це зробити незалежно від того, це чоловіки, дві жінки або чоловік і жінка", - сказала вона.

Політикиня із правої "Швейцарської народної партії" Моніка Рюеґґер і противниця одностатевих шлюбів сказала, що в програші опинилися батьки й діти.

"Ідеться не про кохання і почуття. Це про благо дітей", - каже вона.

За останні 20 років більшість країн Західної Європи легалізували одностатеві шлюби. Однак у Швейцарії багато важливих рішень виносять на референдум. А це може уповільнити зміни в соціальному законодавстві.

Новий закон, підтриманий урядом Швейцарії та основними партіями, крім "Народної партії", парламент ухвалив у грудні. Однак потім противники оскаржили його, зібравши достатньо підписів, щоб провести референдум.

22 травня 2015-го Ірландія стала першою країною в світі, яка на референдумі узаконила одностатеві шлюби. Поправку про одностатеві шлюби схвалили 62% ірландців.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарці підтримали одностатеві шлюби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути