Ексклюзиви
вівторок, 20 квітня 2021 07:21

Стався рекордний розлив нафти

Стався рекордний розлив нафти
Нафта від розливу Deepwater Horizon біля берегів США, 6 травня 2010-го / Wikipedia

20 квітня 2010-го внаслідок вибуху і пожежі на буровій установці Deepwater Horizon в Мексиканській затоці, в 80 км від берегів США, загинули 11 осіб. Це спровокувало найбільший морський розлив нафти в історії Америки. Бурова установка була на завершальній стадії буріння розвідувальної свердловини для британського нафтового гіганта BP.

Катастрофа розпочалася, коли витік природного газу зі свердловини підняв на платформу бурову установку, і спричинив серію вибухів і пожежу. Зі 126 осіб на Deepwater Horizon 11 робітників загинули і 17 отримали серйозні поранення. Вогонь горів більше доби, перш ніж установка, збудована в 2001-му за $350 млн, затонула 22 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на нафту впали після звернення США

Перед евакуацією Deepwater Horizon екіпаж безуспішно намагався активувати запобіжний пристрій, розроблений для перекриття потоку нафти з свердловини в аварійній ситуації. Протягом наступних 3-х місяців випробували різні методи, щоб закрити свердловину, з якої щодня витікали тисячі барелів нафти. Нарешті 15 липня BP оголосила, що свердловина тимчасово закрита, а 19 вересня, коли в свердловину закачали цемент для остаточної герметизації, уряд США оголосив її мертвою.

До того моменту нафта розлилася, що завдало шкоди економіці регіону. Особливо рибальству, туризму і дикій природі.

У січні 2011-го "Національна комісія з розслідування" США опублікувала звіт, в якому йдеться, що катастрофа була "передбачуваною і їй можна було запобігти". Вона виникла внаслідок "людської помилки, інженерних помилок і помилок менеджменту", а також через неефективне державне регулювання.

У листопаді 2012-го BP погодилася визнати себе винною по 14 кримінальними звинуваченнями, висунутими проти неї міністерством юстиції США, і виплатити $4,5 млрд штрафу. Крім того, міністерство юстиції звинуватило 2-х менеджерів BP, які контролювали випробування на свердловині, в ненавмисному вбивстві та ще одного керівника компанії в помилкових заявах про розміри розливу. У липні 2015-го BP погодилася виплатити штраф у розмірі $18,7 млрд. Станом на 2018-й витрати компанії на штрафи і очистку моря і берегів перевершили $65 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Стався рекордний розлив нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути