Ексклюзиви
субота, 14 травня 2022 08:06

Заснували Ізраїль. Наступного дня проти нього почали воювати: дата

Заснували Ізраїль. Наступного дня проти нього почали воювати: дата
Проголошення декларації про створення держави Ізраїль Давидом Бен-Гуріоном / Getty Images

14 травня 1948-го, за день до завершення дії британського мандату над Палестиною, "Єврейська національна рада" під головуванням Давида Бен-Гуріона, посилаючись на резолюцію ООН, проголосила про створення держави Ізраїль.

1917-го Британія устами міністра закордонних справ Артура Бальфура заявила про підтримку створення в Палестині єврейського національного утворення. Наступного року її підтримали Франція, Італія, США, а 1922-го "Декларація Бальфура" увійшла до рішень Ліги націй щодо врегулювання питання щодо Палестини, а Велика Британія отримала мандат на управління територіями колишньої Османської імперії. Наприкінці 1920-х єврейське населення Палестини, на відміну від арабського, здобуло право обирати власні органи влади. З 1929-го між арабами і євреями розпочалися збройні сутички, і Британія протягом кількох років обмежувала еміграцію євреїв у Палестину, щоб зняти напруженість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нетаньяґу згадав Київ у розмові з Путіним

Наплив єврейських біженців з Європи в 1930-х, які рятувалися від нацистських переслідувань, закінчився арабським повстанням 1936-го, яке тривало три роки і було жорстоко придушене британцями. Лондон використав для цього єврейські підпільні збройні формування. Це призвело до краху британської політики побудови спільного дому для арабів і євреїв. Британія виявилася втягнутою в арабо-єврейський конфлікт. Кожна сторона висувала свої претензії до діючої британської адміністрації.

Під час Другої світової війни багато євреїв прибуло в Палестину нелегально, і радикальні єврейські групи здійснили теракти проти британських військ, вважаючи, що Лондон займає проарабську позицію. 1945 року США втрутилися в конфлікт і зайняли бік євреїв, після чого Британія, не знаходячи рішення проблеми, порушила палестинське питання в ООН.

ООН розглядала два проєкти рішення. Меншість країн пропонувала створити в Палестині федерацію з єврейських і арабських кантонів. Більшість була за створення двох окремих держав - Ізраїлю і Палестини. При голосуванні перевагу віддали другому варіанту. Велика Британія утрималась і оголосила, що виведе війська з підмандатної території 16 травня 1948-го.

Попри категоричні протести Ліги арабських держав і палестинської Вищої арабської ради, 29 листопада 1947 року Генасамблея ООН вирішила розділити Палестину. Це стало приводом для чергового арабо-єврейського збройного конфлікту, що змусив Британію достроково припинити час свого перебування в Палестині.

14 травня 1948-го останні британські війська залишили Палестину. Того ж дня "Єврейська національна рада" під головуванням Давида Бен-Гуріона, що провела засідання в тель-авівському музеї мистецтв, проголосила про створення держави Ізраїль. Наступного дня єгипетські літаки провели бомбардування Тель-Авіва, що стало початком Палестинської війни, в якій проти Ізраїлю виступили Трансйорданія, Ірак, Сирія, Ліван, Саудівська Аравія і Ємен. Завдяки підтримці СРСР, що 17 травня 1948 року першим визнав незалежність Ізраїлю, коаліція арабських держав зазнала поразки.

Зараз ви читаєте новину «Заснували Ізраїль. Наступного дня проти нього почали воювати: дата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути