Ексклюзиви
субота, 17 квітня 2021 07:25

Солдати розстріляли мирну акцію робітників

Солдати розстріляли мирну акцію робітників
Жертви Ленського розстрілу / Wikipedia

17 квітня 1912-го урядові війська розстріляли мирну маніфестацію робітників на Ленських золотих копальнях в Сибірі. Загинуло 270 людей, поранені були 250. Це спричинило протести в Російській імперії, у яких взяли участь 300 тисяч осіб.

Розмір зарплат на копальнях дозволяв щорічно вербувати більше робітників, ніж потрібно. Вербувати допомагало МВС по всій імперії. Зарплата гірників була 30-45 рублів в місяць, що вдвічі вище, ніж у Москві чи Санкт-Петербурзі, і в 10-20 разів більше, ніж у селянина. За договором найму, тривалість робочого дня була 11-11,5 год. В реальності робочий день міг тривати до 16 год, бо після роботи робочим дозволяли самим шукати самородки, які можна було продати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові спробували від'єднатися від України

Видобуток відбувався в шахтах в умовах вічної мерзлоти. Льодовик доводилося розігрівати вогнищами, а талу воду весь час відкачувати. Механізація була на низькому рівні, багато роботи доводилося робити вручну. Спускатися в шахти завглибшки 20-60 м слід було по вертикальних обмерзлих сходах. Робочі працювали по коліна у холодній воді. Після зміни в сирім одязі йшли по морозу кілька кілометрів до бараків, що часто призводило до захворювань і смертей.

Робочі регулярно наражалися на небезпеку обвалів, отримували переломи. Гостро бракувало лікарів і місць в лікарнях. Бараки були переповнені, місць бракувало. Частина людей була змушена знімати квартири. На їх оплату йшло до половини заробітку.

Видобувна компанія монополізувала торгівлю і транспорт, змушуючи робітників купувати тільки в своїх крамницях і їздити на їх транспорті. Частину оплати давали талонами для крамниць, що було заборонено законом. Номінал талонів був досить великий, а розмінювати не було змоги. Робітники мали купувати непотрібні товари, щоб отоварити талони повністю.

Безпосереднім приводом для страйку стала історія, коли робочим видали тухле м'ясо. Страйк почався стихійно 13 березня, а потім приєдналися робітники інших копалень. До середини березня кількість учасників перевищила 6 тис. осіб. Серед вимог - покращити житлові умови, якість їжі, встановити 8-годинний робочий день, скасувати штрафи, звільнити 25 керівників. Загалом 18 вимог.

16 квітня були заарештовані керівники страйку, а 17 квітня відбулася хода більш ніж 3000 робочих в знак протесту проти арешту членів страйкового комітету. Хода була мирною, але натовп погрожував роззброїти ротмістра і перебити солдатів. За наказом ротмістра, солдати відкрили вогонь. За розстріл його понизили до рядового.

Попри розстріл, страйк на копальнях тривав до 25 серпня, після чого понад 80% робітників покинули копальні. На їх місце найняли нових робочих. Власники зазнали збитків близько 6 млн рублів. Розправа спричинила страйки і мітинги по країні, в яких брали участь близько 300 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «Солдати розстріляли мирну акцію робітників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути