Ексклюзиви
пʼятниця, 08 січня 2021 14:13

Сеул і Токіо сваряться через компенсацію "жінкам для втіхи"

Сеул і Токіо сваряться через компенсацію "жінкам для втіхи"
Головний секретар японського уряду Кацунобу Като / REUTERS

Південнокорейський суд в п'ятницю зобов'язав Японію виплатити компенсацію 12 жінкам, які були змушені працювати в публічних домах під час ІІ світової війни. Це рішення обурило Токіо.

Нагадування про колоніальне правління Японії на Корейському півострові у 1910-1945 роках викликають суперечки між країнами. Багато жінок, яких насильно робили "жінками для утіх", тобто повіями, були жертвами сексуального насильства. Вони роками вимагають від Токіо офіційних вибачень і компенсації. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В країні вводиться режим надзвичайної ситуації

Японія заявляє, що питання врегульовано, відповідно до договору 1965 року, який нормалізував дипломатичні відносини між Токіо і Сеулом. Дві країни домовилися також безповоротно покласти край суперечці в угоді 2015 року.

Зараз Центральний районний суд Сеула, суд нижчої інстанції, зобов'язав Японію виплатити кожній з 12 жінок по $91 тис., заявивши, що жодна з угод не може позбавити їх права вимагати компенсації.

Японський прем'єр Йосіхіде Суґа заявив, що Японія не може погодитися з рішенням суду, і заявив, що позов має бути відкликаний.

Головний секретар японського уряду Кацунобу Като назвав вирок неприйнятним. Віце-міністр закордонних справ Такео Акіба викликав посла Південної Кореї Нам Гван Піо, щоб висловити надзвичайно рішучий протест.

Посол Нам сказав, що буде прагнути запобігти небажаному впливу вироку на відносини.

МЗС Південної Кореї заявило, що поважає рішення суду, хоча і визнає, що пакт 2015-го – чинна угода. У відомстві також додали, що докладуть зусиль, щоб продовжити конструктивне співробітництво між країнами при розгляді впливу цього вироку на дипломатичні відносини.

Після вступу на посаду в 2017-му президент Південної Кореї Мун Чже Ін фактично анулював угоду 2015-го. За угодою, Японія принесла офіційні вибачення і надала $9,6 млн для фонду допомоги жінкам- жертвам.

За оцінками істориків, в колоніальну епоху близько 200 тис корейських дівчат і жінок були змушені займатися сексом з японськими солдатами. 16 жінок ще живі.

Зараз ви читаєте новину «Сеул і Токіо сваряться через компенсацію "жінкам для втіхи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути